Atremi förlag
”O, vandrare, vadan och varthän?”. Viktor Rydbergs fråga har klingat obesvarad genom årtionden och sekler. Två ord som blivit signum för vår ständiga brottning med livet, meningen, döden och tiden.
När Linköpingsförfattaren och psykoterapeut Helmi Jönestam avslutade antologin ”Möjligheternas tid – Livet efter 65” gjorde hon det med ett kapitel om människans frågor inför döden, som var något av det mest insiktsfulla jag läst. Nu söker Helmi Jönestam vidare i samma tema med boken ”Värden och vägar utan slut”.
I boken finns en kör av röster som bänder, vänder, vrider och brottas med de stora frågorna om vad som gör livet meningsfullt och angeläget, hur vi berättar vår egen historia, vad döden betyder för våra liv, tanken på en odödlig själ och ett evigt liv och vem som äger rätten till vår död.
Helmi Jönestam släpper in mångas röster i denna bok. Första kapitlet om livets värdegrunder är ett referat från en samtalsgrupp, där åsikter, tankar och hypoteser bryts mot varandra. De följande kapitlen om människans kamp med sin egen död och ändlighet bygger på egna tankar och samtal med människor från skilda kulturer och religioner.
Det som kännetecknar Helmi Jönestams skrivande är en stor öppenhet och tolerans för olika föreställningar, samtidigt som där finns en egen bestämd uppfattning men alltid framförd på ett ödmjukt sätt. Frågor om död och ensamhet kan väcka ångesten till liv oss. Men när Helmi Jönestam rör sig bland ämnena finns där en stor trygghet som skapar lugn. Det här är en författare jag själv gärna skulle söka upp med mina egna frågor och dilemman.
”Värden och vägar utan slut” är den perfekta boken för samtalsgrupper om livet och existensen. Jag kan också tänka mig att den skulle göra stor nytta i kyrkornas undervisning för vuxenkonfirmander, förutsatt att prästen är öppen för att människor kan ha egna tankar i ämnet. Klok på frågan om döden blir vi aldrig. Men man blir klok av att läsa Helmi Jönestam.