Imponerande debut av Motalaförfattare

Lotta Lexén: Genom dig

4 augusti 2014 11:12

Fredag förlag

Den blinde siaren Teiresias i den grekiska mytologin förbannade sitt inre öga som lät honom se mer om människor, deras känslor och relationer än vad de själva förstod.

Hanna är en modern 21-årig ung kvinna som lever med samma förmåga och samma känslomässiga utsatthet. Det hon ser i sin omgivning är både en gåva och något som är plågsamt att bära, ger henne en känsla av ”spindlar på ryggen”. Hanna lever ensam utan syskon. Hennes föräldrar gick bort två år tidigare i en till synes tragisk olycka. Kvar finns dock deras gränslösa kärlek och ett stort ekonomiskt arv vilket gör Hanna till en självständig och trygg person.

”Genom dig” är en spänningsroman med en stark psykologisk nerv. En ung kvinna i grannskapet har försvunnit, en annan hittas brutalt mördad med utslitet hjärta. Hanna har tidigare mött dem båda och läst deras inre. Denna ofrivilliga kunskap blir en drivkraft hos Hanna och hennes väninna Lisen att söka sanningen bakom mord och försvinnande. Samtidigt inser Hanna att det också finns gåtor i hennes eget liv som väntar på att bli besvarade.

Lotta Lexén har gjort ett gediget arbete med sitt skrivande. ”Genom dig” har det mesta av vad en modern thriller bör innehålla; vandring mellan olika tider, skiftande fokus, parallella berättelser och blinkningen mot det övernaturliga. Det är en berättelse som håller hög klass, är välskriven och som underhåller på precis det sättet en spänningsroman ska göra. Dessutom finns det ett livspussel som berör på ett djupare plan. Jag kommer att minnas denna berättelse. Som läsare ser jag beröringspunker med psykiatrikern och författaren Åsa Nilsonnes författarskap.

Lotta Lexén bor och verkar som lärare i Motala. ”Genom dig” är en debutroman och även förlagets första utgivna bok. Precis som vi på restauranger gärna vill ha närproducerat, tycker jag att vi läsare i Östergötland ska uppmärksamma denna roman. Här finns ingen anledning att gå över ån efter vatten. Ibland har debutanter som ger ut sina böcker på små förlag lite för bråttom att skriva ännu en bok efter en välvillig recension. Den faran hyser jag inte med Lotta Lexéns debutroman. Tvärtom. Jag hoppas hon skriver snart och mer. För detta var bara en början. Men en himla bra sådan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!