Deckarspalten juli 2014

Vår spänningsspanare Maria Neij har läst fyra nya deckare som kanske kan passa i solstolen.

21 juli 2014 11:21

Anders de la Motte: MemoRandom (Forum)

David Sarac är informatörshanterare inom polisen. Det ligger i jobbets natur att få vet vad han egentligen gör. När han råkar ut för en bilolycka visar det sig att hans hemligheter är lite väl djupt begravna. David tappar minnet och samtidigt som han själv febrilt försöker komma tillbaka i både fysisk och psykisk form jagas han av både sina egna och de kriminella han försökt avslöja. Problemet är bara att David inte alltid vet vems sida han själv står på.

Anders de la Motte uppskattas av film- och tv-makare både i Sverige och utomlands, hans debut "Geim" ska bli svensk biofilm och "MemoRandom" amerikansk tv-serie, vilket knappast är förvånande, för de la Motte är oerhört skicklig på att måla upp en thrillerbild av febrig och panikartad osäkerhet, något som säkert gör sig bra på vita duken och i tv-rutan. Och inte är det illa i bokform heller. "Memorandum" är en alldeles utmärkt thriller för semesterläsningen i sommar.

***

Nevada Barr: Stum rädsla (Hoodoo)

Det finns vissa författarskap som man bara längtar efter att något förlag ska plocka upp och introducera på svenska. Till exempel Nevada Barrs serie om parkvakten Anna Pigeon. Och – som de säger i reklamen – ”plötsligt händer det”.

"Stum rädsla" utspelar sig i en nationalpark i Colorado. Anna Pigeon är ny på sin tjänst där när två tonårsflickor som varit försvunna återfinns. De är svårt medtagna, vill inte prata och verkar inte minnas vad som har hänt dem. Det blir Annas jobb att ta reda på vad som hänt – för en tredje flicka finns kvar någonstans ute i vildmarken.

***

Liselotte Roll: Ole dole död (Alfabeta)

Roll debuterade förra året med "Tredje graden" och "Ole dole död" är den andra och fristående delen i hennes serie om polismannen Magnus Kalo och terapeuten Linn Kalo. Debuten lovade gott och "Ole dole död" gör nog ingen som gillade den första boken besviken. Tempot är högt, intrigen är delvis riktigt smart uppbyggd (om än lite för snårig här och där) och Liselott Roll kan säkert se fram emot en hel del trogna läsare om serien fortsätter i samma anda som de två första böckerna.

***

Lindsay Faye: Tiga är guld (Norstedts)

Den irländske polismannen Timothy Wilde bor och arbetar i New York, där dras han in i en slavhandelshärva när han och hans bror upptäcker en grupp slavhandlare som kidnappar fria slavar och för tillbaka dem till Södern och ett öde värre än döden.

"Tiga är guld" är något så ovanligt som en historisk kriminalroman med den amerikanska slavhandeln som både intrig och fysisk miljö. En mustig, spännande, intressant och tragisk historia med rejält tuggmotstånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maia Neij