Storartad magi och kärlek som bränns

Vår recensent Margareta Wiman tipsar om böcker för tonår och unga vuxna.

Foto:

Böcker2014-05-31 06:16

Neil Gaiman: Oceanen vid vägens slut (Övers: Kristoffer Leandoer/Bonnier Carlsen)

I Neil Gaimans nya roman återvänder en medelålders man till barndomens hemtrakter – och börjar minnas. Bortglömda händelser, genomsyrade av urgammal myt, grym ondska och storartad magi.

En vacker berättelse, glimrande av skärvor från sagornas H C Andersen och lika mycket för vuxna som för yngre. Om en period i livet när man har liten kontroll över världen, men nära till den utforskande fantasin.

För vad händer sen? När vi blir äldre, och nästan ingenting längre kan vara både verkligt och på låtsas samtidigt. Betänk då att vuxna faktiskt bara är ”barn inslagna i vuxenkroppar … som barnböcker gömda mitt i tjocka, trista böcker.”

***

Mats Wahl: Ryttarna (Natur & Kultur)

I första delen av serien Blodregn visar nestorn Mats Wahl återigen sin förmåga att anpassa stil efter stoff. Ändå hade jag svårt att riktigt fångas av det svenska framtidsscenario som fått ge bakgrund åt en kärv släktfejd i fornnordiska nyanser.

En dystopisk (allegorisk) mix av högteknologi, hästburen medeltid och framväxande motstånd mot en övervakarstat som ”inte vill ha folk utanför tätorterna.”

***

Tahereh Mafi: Rör mig inte ! Rädda mig inte ! Sätt mig i brand! (Övers: Carina Jansson/ B Wahlströms)

En dystopitrilogi vars språkliga och sinnliga intensitet slukat mången läsare. Sista delen och dess upplösning på en intrikat kärlekstriangel har delat fansen i två läger.

***

Harlan Coben: Jägaren (Övers: Lina Erkelius/Bonnier Carlsen)

Uppföljare till ”Beskyddaren”. Bägge med Mickey Bolitar som smart och rapp huvudperson i en tempofylld action som gjord för filmatisering. Mickeys farbror är för övrigt Myron Bolitar, hjälte i flera av bestsellerförfattaren Cobens spänningsromaner för vuxna.

***

Sandra Beijer: Det handlar om dig (Rabén&Sjögren)

Sandra Beijers blogg Niotillfem följer jag inte och har ingen åsikt om. Debutboken är i vilket fall bra, och lika läsvärd som dramaturgin är klassisk: Älskar, älskar inte, älskar …

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!