Pocketspalt februari 2015

Margareta Wiman har läst några av årets allra första nyutkomna pocketböcker. Både klassiker och biografier.

Foto:

Böcker2015-02-21 05:56

Sebastian Haffner: En tysk mans historia

En efterlämnad självbiografisk ögonvittnesskildring inifrån ett alltmer nazifierat samhälle. Skriven av journalisten Sebastian Haffner (1907–1999), före detta Raimund Pretzler, notarie från Berlin. En tysk vem som helst, i personlig "duell" med Tyska riket. Därtill osedvanligt skickad att iaktta, begrunda samt senare – efter att han emigrerat till England 1938 – fånga det tilltagande moraliska moraset och dess konsekvenser för den "lilla människan".

En bok vars frågor kring individens ansvar skickar långa, skrämmande tentakler in i vår egen samtid: Den gradvisa tillvänjningen, normaliseringen av det tidigare otänkbara. Uppgivenheten. Den populistiskt accelererande dumheten. De absurda, "rationella" argumenten. Den förlamande rädslan. Lögnerna!

Not: Haffners berättelse gör halt sommaren 1933, ett halvår efter att Hitler utnämnts till rikskansler.

***

Hans Fallada: Hur ska det gå för Pinnebergs?

Det ekar i trappuppgångarna i Hans Falladas (Rudolf Ditzen) Berlin. Av stöveltramp, av personer som vill visa sin makt, av dörrar som öppnas och stängs. Av fattigdom, skrik och rop. Lika hörbar är tystnaden, lika nödvändigt motståndet. Till synes gagnlöst.

För Pinneberg och hans familj rasar allt. För Otto och Anna Quangel och deras motståndskamp i en annan av Falladas nyutgivna romaner på svenska, "Ensam i Berlin" går det illa. I ytterligare en, "Varg bland vargar" (finns ännu inte i pocket) likaså.

Not: "Hur ska det gå för Pinnebergs?" är skickligt nyöversatt.

***

Lawen Mohtadi: Den dag jag blir fri

Katarina Taikon. Namnet väcker beundran. Hon om någon stred, utmanade, krävde – och åstadkom förändring. Hon om någon hade behövts nu. Journalisten Lawen Mohtadis fina biografi ger både en komplex bild av en intensiv personlighet och av ett folkhem med många solkiga, svårborttagna fläckar.

***

Stephen Hawking: Min historia

Den remarkable Hawkings egen kortversion om sin sjukdomspräglade väg till livet, universum och allting. Tyvärr en rätt platt självbiografi, min bristande intellektuella närhet till kvantfysik medräknad. Istället blev jag nyfiken på vad Hawkings före detta fru Jane Wilde minns i sin memoar "Travelling to Infinity", förlaga till den romantiserade filmen "The Theory of Everything". Förmodligen något helt annat ... och intressantare.

***

Kerstin Ekman: Händelser vid vatten

En modern klassiker. Spänningsroman, deckare, norrlandsskildring ... kärt barn har många namn. Ändå tyckte jag inte att den fängslade på samma sätt denna gång. Kändes till och med väl exotiserande, av ett norrländskt och förment våldsamt "kynne". Möjligen lider jag av ofrivillig påverkan från filmer som "Jägarna"...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!