Åsa Grennvall: Svinet

Åsa Grennvall: Svinet, Galago

1 mars 2010 10:12

Åsa Grennvall fortsätter att hälla lika delar kolsvart humor och nattsvart ångest i sin serietecknarpenna.

Den nu 37 åriga Grennvall har gjort sig ett namn genom att teckna vardagsbaserade mörka historier om kraftigt osunda kärleksförhållanden och märkliga vänskapsband. Hennes böcker har delvis varit självbiografiska och det har gjort att man satt många skratt i halsen. Om delar av "Svinet" är självupplevd har jag ingen koll på, men det känns som om Åsa Grennvall skruvar upp situationerna ett varv och det gör att skratten hittar hela vägen ut ur munnen den här gången. Det är befriande.

"Svinet" är historien om ett manssvin vid namn Dan och runt honom cirklar de psykiskt instabila kvinnorna, Ginger, Gisela, Bea och Mia. Han misshandlar dem alla både fysiskt och psykiskt.

Som ni förstår är historien i grunden både sorglig och hemsk, men Åsa Grennvall lyckas i sina dialoger hitta de där komiska punkterna som ställer karaktärerna avklädda i alla sitt självförakt och eviga idisslande av egna problem. Här finns både igenkänningsfaktorer och språklig tajming som gör boken såväl angelägen som gripande.

Tyvärr tappar Åsa Grennvall taget på slutet då hon, genom Dans mor, ska försöka förklara hans svinaktiga beteende. Den förklaringen hade vi kunnat vara utan. Då blir Åsa Grennvall plötsligt något som liknar en predikant och den rollen passar varken henne eller hennes historia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!