Kallentoft tillbaka med ond bråd död

Nu är hon tillbaka, Linköpings kriminalhjältinna Malin Fors. Olyckligare och mer nersupen än någonsin tar hon sig an mordet på en framgångsrik IT-miljonär.

7 maj 2009 11:14

I dagarna släpps Mons Kallentofts nya bok "Höstoffer", den tredje i serien om kommissarie Malin Fors som löser brutala mord på östgötaslätten. De två första böckerna blev väl emottagna både hos kritiker och publik, men Linköpingsförfattaren känner inte pressen på sig nu när tredje boken kommer ut i handeln.

- Ärligt talat så är jag inte särskilt nervös. Jag har fått min beskärda del av både bra och dåliga recensioner och jag låter inte dem påverka mig så mycket. Man blir ju lite coolare när man har gett ut några böcker och jag har lärt mig att vissa saker kan jag inte påverka.

Följetong i sommar

Själv är han stolt över sin senaste bok, som även kommer att gå som följetong här i Corren i sommar. Historien utspelar sig den här gången i den östgötska överklassen. Handlingen kretsar kring en nyrik IT-affärsman, en uppkomling, som köper ett slott som tillhör en anrik adelsfamilj. Men han hittas död i vallgraven. Därifrån får Malin Fors börja nysta.

- Jag är stolt över att den här mannen, själva offret, inte är särskilt sympatisk. Det är svårare att skapa engagemang hos läsaren med ett osympatiskt offer, men jag tycker att jag har lyckats skapa en komplex karaktär, att faktiskt göra en verklig människa av den.

Viskar från andra sidan

I Mons Kallentofts tidigare deckarromaner har de döda fått komma till tals, ett grepp som han tar vidare i den nya boken.

Viskningarna från andra sidan är som en kör i ett grekiskt drama, som leder både läsaren och kommissarie Malin Forss på rätt spår för att lösa mordgåtan.

- Nej, jag tror inte på spöken, om det är det du undrar. Men däremot så tror jag att det finns mer än vi kan se. I konsten, till exempel, kan man ju mötas av något annat än det man först ser, det är liksom mer som sätts i rörelse.

Kallentoft-fans kommer att känna igen både Linköping, karaktärerna och det östgötska landskapet. Men slottet där mordet sker finns bara i Mons Kallentofts fantasi.

- Alltså, det finns ju massor av fina slott i Östergötland, men det är ju alltid någon som äger dem eller bor där. Och de kanske inte skulle gilla att jag har ihjäl folk hemma hos dem...

Otyglade begär

I nya boken är också hjältinnan Malin olyckligare än någonsin och dövar sig med sprit.

- Ja, det blir någon slags brytpunkt, för flera av karaktärerna vars relationer knakar i fogarna. Och så finns det en massa otyglade sexuella begär. Det är ju det som är så kul när man skriver deckare, att man får ta i lite.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!