Stefan tar krigets Afrika till Östergötland

Kongokrisen, Algeriets frigörelse och Dag Hammarskjölds död. Stefan Andersson fortsätter att ta historiska händelser som utgångspunkt för sina spänningsromaner.

"Jag får inspiration av verkliga händelser", säger Stefan Andersson, som är aktuell med sin tredje roman.

"Jag får inspiration av verkliga händelser", säger Stefan Andersson, som är aktuell med sin tredje roman.

Foto: Julia Djerf

Blåvik2020-05-25 09:00

Stefan Andersson är pensionerad yrkesmilitär och moderat fritidspolitiker med basen i Blåvik i Boxholms kommun.

2017 debuterade han med romanen "Han som överlevde". Året efter kom "Han som hämnades" och nu är han aktuell med bok nummer tre, "Han som tog värvning i Främlingslegionen".

Bokens huvudperson växer upp i 50-talets Linköping, tar värvning i Främlingslegionen och får uppleva dramatiken i ett turbulent Afrika under 1960-talet.

– Jag får inspiration av riktiga händelser. Jag började titta på Algeriets frigörelse och framför allt Kongokrisen. Där hade vi en svensk bataljon med många "I4-ingar" från Linköping. Och det passade mig, jag är ju begagnad militär, säger Stefan Andersson.

Har du gamla kolleger som var i Kongo?

–  Ja. Och jag har en Kongo-frivillig som har läst de avsnitt som är därifrån. Så där hamnar jag rätt nära hur det var där nere inbillar jag mig.

Det faktum att Stefan Andersson tar död på en hel del människor i sina böcker ställer till det en del när det gäller att återanvända karaktärer.

– Ja, jag har ju hamnat i en besvärlig situation. Jag får skriva baklänges tidsmässigt. I första boken är polisen Åke Svensson pensionerad, i den andra jobbar han på och i den senaste är han nybakad som polis.

Den nya boken har tryckts upp i 200 exemplar. 

Hur går skrivandet rent ekonomiskt?

– Jag har väl lagt ut runt 120 000 kronor på de här tre böckerna och tagit in ungefär lika mycket. Om den här går bra kanske jag kommer att ligga på 10 000 plus. Men jag har ju mindre än 5 öre när jag sitter och skriver, säger Stefan Andersson med ett skratt.

Nu har du skrivit tre böcker. Har du utvecklats som författare?

– Ja, det tycker jag. Det blir inte så mycket meningsbyggnadsfel som tidigare. Och man får en viss säkerhet när man skriver som inte fanns i början. Vill man göra karikatyr på mig kan man väl säga att jag jobbar "fort och fel". När jag får en idé går det rasande fort. Sedan tar det dubbla tiden att rätta alla fel. Där får jag hjälp av min hustru Louise.

Blir det en bok fyra?

– Det blir det kanske. Men jag har bara lösa idéer än så länge och det ligger i så fall mer än ett år framåt. Nu har jag ju skrivit tre spänningsromaner men jag funderar på att ge mig in i skräckgenren. Jag har som mål att de som i så fall läser boken inte ska våga släcka ljuset när de är klara, säger Stefan Andersson.

I april sålde Stefan Andersson gården Hårdaholmen. Men han och hustrun bor kvar i Blåvik vid Sommen.
I april sålde Stefan Andersson gården Hårdaholmen. Men han och hustrun bor kvar i Blåvik vid Sommen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!