Sissis kamp – "Oförskämt att kommentera folks utseende"

"Man förstår inte vilken skada man gör" säger Sissi Stahli och syftar på elaka kommentarer om andras uteseende. Något hon bland annat har bearbetat via sitt konstnärsskap genom åren.

Sissi Stahli fyllde nyligen 65 år och har skulpterat hemma i ateljén i Björsäter de senaste 20 åren.

Sissi Stahli fyllde nyligen 65 år och har skulpterat hemma i ateljén i Björsäter de senaste 20 åren.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2024-05-07 20:00

Sissi Stahli hälsar välkommen hemma på gårdsplanen i Björsäter där hon också har sin ateljé. Hon är ett välkänt namn i Östergötland och runt om i Sverige. Skulpturer av kvinnokroppar är ett kännetecken.

Faktum är att Sissi aldrig tänkte sig att bli skulptör. När vännerna hemma i Nederländerna uppmuntrade henne att följa med och skulptera tackade hon bestämt nej. För henne var konstnärer bara alternativa typer som drack kryddté.

– Men så gick jag igenom en skilsmässa och plötsligt stod jag där med en skulptur i min hand.

undefined
Sissi finner inspiration på alla möjliga platser men hon är noga med att låta betraktaren få bilda sig sin egen uppfattning om hennes verk.
undefined
Sissi är den yngsta av åtta syskon. Utanför ateljén har hon en skulptur av sin mamma. "Det var svårt att lämna Nederländerna och min familj men jag älskar mitt liv här".
undefined
Ett kreativt kaos med färger och material om vartannat i ateljén hos Sissi. "Ofta är mina besökare lika fascinerade av min arbetsplats som mina skulpturer" skrattar Sissi.

Sissi konstaterar att det är mycket i hennes liv som inte blivit som hon planerat. Hon konstaterar att hon har haft fel om de mest avgörande delarna i livet. Sånt hon sagt att hon aldrig skulle göra har varit det absolut bästa för henne. Hon minns att hon var ganska vilsen när hon var i 30-årsåldern.

– Allting blev också bättre när jag träffade Per.

Värmen i hennes röst blir påtaglig när hon pratar om sin man, fotografen Per Erik Gustavsson. Det var en vän som ville introducera henne för honom, men Sissi som gått igenom en skilsmässa hade gjort klart för alla att hon var färdig med män. Men vännen gav sig inte och till sist blev det ett möte. Den 24 år äldre Per hade två små barn på heltid och bodde i Sverige, medan Sissi var bosatt i Nederländerna.

– Jag blev så arg på min vän. Vad skulle jag med denne gubbe till? Sedan såg jag honom och blev förälskad vid första ögonkastet. Per var och är fortfarande så fin.

Sissi flyttade till Sverige och snart har de varit tillsammans i 30 år. Två konstnärssjälar som prioriterat de mjuka värdena i livet framför pengar. De har lagt tid på varandra och barnen. Sissi som var yngst i en syskonskara på åtta var fast besluten om att hon inte ha några egna barn, även om hon tyckte mycket om Pers. Men ödet ville annorlunda och när hon förstod att hon var gravid fick hon panik.

– Det var det sista jag ville. Jag var över 40 år och bodde inte ens tillsammans med Per. Men vi fick det att fungera och vår son Bo är det bästa jag har.

undefined
Kärleken till maken Per fick Sissi att flytta till Sverige från Nederländerna och efter nästan 30 är tillsammans är paret fortfarande lika förtjusta i varandra.
undefined
"En kall vår hann inte grannens blommor komma upp, då bestämde jag mig för att göra några att ha på bordet ute. Direkt ville folk köpa dem så efter det har jag alltid ett gäng till salu" säger Sissi.
undefined
Till en börja skulpterade Sissi i sten men efter en olycka där hon gjorde illa sig fick hon sluta med det arbetet. En av hennes skulpturer står idag på gården.

Bo är idag 27 år och utflyttad sedan länge. Sissi beskriver sig själv som den hönsmamma som hon aldrig trodde att hon skulle bli och hon vill gärna höra från sin son regelbundet. Hon ångrar inte att hon levt familjelivet i Björsäter sedan 20 år tillbaka, även om hon ibland oroat sig för rykten som gått.

– Jag har fått höra så mycket genom åren. Vi var ju ett udda par och folk sa att vi gick nakna i skogen. Sådana rykten kom inte från barn utan vuxna. Men jag kan lova att jag aldrig gått naken någonstans där jag inte borde.

Skrattet kommer snabbt och ofta men samtidigt är hon allvarlig. Utifrån sina skulpturer av naturliga kvinnokroppar i alla dess former har hon blivit en förebild inom kroppspositivism. Något hon är stolt över, men samtidigt inte känner sig helt överens med. 

Hon berättar hur elaka ord under tonårstiden har hängt kvar och påverkat hennes sätt att se sig själv.

– Det är först på senare år som jag känner mig bekväm med min kropp. Är det något jag tycker är rent oförskämt så är det att kommentera folks utseende. Man förstår inte vilken skada man gör.

När kommunen frågade Sissi om hon kunde föreviga sin skulptur Trudy i en större version tackade hon efter viss tveksamhet ja. Tillsammans med Åtvidabergsföretaget Rodeco skapades statyn och hon var högst delaktig i processen. Den stora statyn står idag på infarten till Åtvidaberg från Västervikshållet och Sissi känner en stor glädje varje gång hon ser den.

– Trudy gjorde en enorm skillnad för mig eftersom folk plötsligt visste vem jag var som konstnär. Det är fint att min skulptur sprider glädje när det går dåligt i resten av världen.

undefined
Sissi Stahlis konstverk Trudy som står längs väg 35 söder om Åtvidaberg.
undefined
Skulpturen Trudy i färgglada badkläder.

Konsten är ett sätt att hantera det som pågår i livet. Miljön, katastroferna och krigen oroar ibland mer än vad hon vill erkänna. Då försvinner hon gärna in i sig själv och skapandet.

– Jag funderar en del på hur världen kommer att se ut när Bo blir äldre. Men då tänker jag att han i alla fall är där och gör den lite ljusare.

 Samtidigt säger Sissi att hon inte alltid har en tanke med det hon skapar.

– Vad verken betyder för mig är inte viktigt för mina besökare att veta. Det är viktigt vad verken betyder för dem, de får för det mesta en helt annan tanke. 

Nyligen fyllde Sissi 65 år men hon tänker inte dra ned på tempot.

– Människor frågar mig om jag kan leva på min konst och det är en prioriteringsfråga. Jag tror att jag lever tack vare konsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!