I januari 2016 tog kommunen tillbaka Kulturskolan i egen regi.
Då hade föreningen Åtvidabergs kulturskola utvecklat och drivit musik- och kulturundervisning på uppdrag av kommunen under drygt tio år. Mot slutet hade föreningen över 250 kursplatser enbart i musik och gav undervisning i sång och samtliga instrumentgrupper, både enskilt och i grupp/ensembler.
Med dans, teater och ensembleverksamheten El Sistema i skolorna uppgick antalet kursplatser till omkring 300 på terminsbasis.
Kommunen hade synpunkter på att dåvarande Kulturskolan redovisade 300 barn i verksamheten. Bland annat pekade kommunen på att enstaka barn gick på flera aktiviteteter och att antalet individer och kursplatser inte var detsamma.
När kommunens kulturskola redovisar omfånget på sin verksamhet anges "antal barn", men även här finns det barn som har fler än en aktivitet.
Redan 2014 gav S+M-majoriteten i uppdrag till dåvarande kommunchefen att utreda framtidens kulturskola. En orsak var att kommunen gett föreningen Kulturskolan uppdrag och bidrag utan upphandling.
Utredningen gav flera svar, bland annat att kommunen skulle ta över och fler barn skulle få möjlighet att spela instrument.
Den blivande kulturskolan skulle också drivas till samma kostnad kommunalt, det vill säga 1,4 miljoner kronor om året.
I ett inlägg som Socialdemokraterna i Åtvidaberg delat Facebook för tre veckor sedan uppger partiet: "Vi har utvecklat kulturskolan som har gjort att fler elever kan ta del av verksamheten".
Uppgiften har ifrågasatts, bland annat av Annacarin Abelson. Hon arbetade i den föreningsdrivna Kulturskolan och ställde en rak fråga till S: "Kan ni redovisa de siffrorna?"
S svarade: "Vi ser att fler barn är med i verksamheten nu är tidigare. Kulturskolans verksamhet är nu mer inkluderad inom kommunens skolor och har ett bredare utbud som lockar fler elever. Dessutom har vi lyckats få ner de långa köerna till kortare köer. Under sommarlovsaktiviteterna var ca 150 elever med."
Annacarin Abelson ställde åter en fråga om antalet elever på terminsbasis, men har ännu inte fått svar.
Flera som ställt frågor till S via Facebook har hänvisats till partiets valcenter på Stortorget. Där finns Malin Svensson (S), som tillsammans med Erica Nåhdin (S) hanterar den lokala Facebook-profilen.
– Det är bättre att träffas här. Det är svårt att föra en diskussion på Facebook, säger Malin Svensson, som är ny inom politiken.
För mer exakta svar hänvisar hon till S-kommunalrådet Elisabet Edlund, som vidhåller:
– Vi har breddat verksamheten.
Är det fler barn i verksamheten?– Ja, om man räknar med lovaktiviteter, men jag vet inte exakt hur många barn det är.
Kulturskolans egna uppgifter visar att verksamheten under vårterminen 2018 haft 108 kursplatser i instrument, sång, slöjd, dans samt bild och form. Till det kan läggas sommarlovsläger som gav 150 barn möjlighet att prova på framförallt idrott, men också skapande verksamhet.
Antalet kursplatser i musik (instrument och sång) uppgick till 65. Det är 185 kursplatser färre än i den föreningsdrivna Kulturskolan. Elisabet Edlund medger att S misstolkat siffrorna i svaret till Abelson.
– Inom musiken är det inte fler som spelar nu.
Samtidigt som antalet kursplatser minskat har kommunen ökat budgeten till Kulturskolan. För 2017 fick verksamheten 2,1 miljoner kronor. För 2018 finns 2,4 miljoner kronor.
Edlund försvarar den ökade budgeten med att Kulturskolan ska växa.
– Det gäller inte bara på musiksidan, utan till exempel inom bild och form.
Annacarin Abelson är inte nöjd med det svar hon fått från S på Facebook och håller inte med om att fler barn ingår i verksamheten.
– Det är stor skillnad på terminsverksamhet och sommarläger. Det ena är Kulturskola, det andra projektverksamhet.
Hon påpekar att den dåvarande Kulturskolan även hade projektverksamhet, bland annat i skolorna genom Skapande skola, på sommarläger och kopplat till utbyten med Kenya. Detta räknades inte in i statistiken då det låg utanför uppdraget från kommunen.
Annacarin Abelson uttrycker frustration över att färre barn idag spelar instrument:
– Vi hade stor orkester–och körverksamhet, vilket det inte finns nu. Vi hade även El Sistema, som inte heller finns nu, men som kommunen gick ut med att det skulle bli.
– Det krävs kvalitet och kontinuitet för att barn ska kunna utvecklas inom det man håller på med. Kommunen hade kunnat överta en färdig kulturskola och haft en massa elever istället för att börja om från början med en egen. Det är ett jätteslöseri med skattebetalarnas pengar.