Camilla Smedberg, till vardags ceremonimästare på Linköpings universitet, romandebuterar med "Huset vid kyrkgränd". Camilla är för många känd som den som tillsammans med kulturarvsstrategen Roy Andersson och Brukskultur Åtvidaberg driver podden "Åtvidaberg i backspegeln". Mot bakgrund av detta är det nästintill självskrivet att hennes första roman utspelar sig i just Åtvidaberg och att den har lokalhistoriska anslag.
Boken, som är uppbyggd kring två parallellhandlingar där den ena är förlagd till en förfluten tid, handlar om Frida som hamnar i Åtvidaberg när hennes pojkvän Hampus får kontrakt med Åtvidabergs FF. Det hus som Frida och Hampus flyttar in i visar sig bära på en spännande historia och Frida tar sig an att lösa det mysterium som uppenbaras för henne. Inte bara miljön utan också själva intrigen är sprungen ur Camillas intresse för lokalhistoria.
– När jag läste historia på universitetet valde jag att, i mesta möjliga mån, inrikta mina arbeten mot Åtvidabergs historia och när jag läste de gamla kyrkböckerna och domboksmaterial var det som om en ny värld öppnade sig. I arbetet med min egen blogg började jag sedan att forska kring gamla hus och byggnader och då var det en specifik historia som särskilt grep tag i mig.
Denna historia är alltså den som boken kretsar kring, även om Camilla inskärper att romanen är ren och skär fiktion. Camilla uttrycker sig försiktigt, "för att inte avslöja för mycket" men berättar att hon fann en notering i död- och begravningsboken som avslöjade ett intressant livsöde, samtidigt som den öppnade upp för spekulation kring vad som faktiskt har hänt den döda kvinnan.
– Det fångade mig och jag blev, som jag brukar bli, helt uppslukad av "fallet" varför jag sökte vidare i polisrapporter, läkarjournaler och annat material för att få svar på mina frågor, berättar Camilla.
Det autentiska livsöde som Camilla fastnade för har hon sedan förflyttat till fiktionen.
– Jag lämnar över mitt fall till Frida i boken när hon bosätter sig i det hus där kvinnan från död- och begravningsboken tidigare har bott.
Camilla berättar att hon alltid har närt en dröm om att skriva en roman men att det var först när hon fick en idé till en huvudsaklig handling som hon skred till verket. Till en början skrev hon utan tanke på att andra skulle läsa och det var först när Linköpingsförlaget Dibb tog sig an materialet förra sommaren som beslut om publicering togs.
– Skrivprocessen har pågått i snart fem år och självfallet har den inneburit mycket jobb och många omskrivningar men samtidigt betraktar jag skrivandet som en avkoppling från mitt ordinarie arbete och skapandet av fiktion har blivit mitt eget rum att kliva in i. Att jag sedan fick en lektör som stöttade mig i den sista fasen av skrivprocessen gör att jag nu kan känna mig stolt över det färdiga resultatet, säger Camilla.
Författarrollen är inte helt ny för Camilla som tidigare har skrivit den historiska skildringen "Från Adelsnäs till Österby". Hon har också tillsammans med universitetslektor Peter Ullgren och professor Bengt Erik Eriksson, båda vid LiU, skrivit "Bokbärarna". Tidigare blandade hon också livsbetraktelser med lokalhistoriska inslag i en egen blogg.
"Huset vid kyrkgränd" släpps först endast som tryckt bok men Camilla har förhoppningar om att den så småningom också ska finns i ljudboksformat.