Kortfilmen som berör: "Bara en örfil"

En ny kortfilm med rutinerade Jimmy Uller på ena planhalvan. Ämnet? Våld mot kvinnor. "Angeläget och mycket viktigt", säger Uller.

Sandra Thulin och Jimmy Uller agerar tillsammans i kortfilmen "Bara en örfil" som belyser våld mot kvinnor.

Sandra Thulin och Jimmy Uller agerar tillsammans i kortfilmen "Bara en örfil" som belyser våld mot kvinnor.

Foto: Kjell Törnlund

Åtvidaberg2021-06-22 19:00

"Bara en örfil" är en pitch inför en kommande långfilm som Jimmy Uller och Sandra Thulin nyligen spelat in i Åtvidaberg med fotografen Kjell Törnlund bakom kameran.

– Ett tidlöst tema. Våld mot kvinnor har förekommit i alla tider och det är såklart alldeles förfärligt, säger Uller.

Kortfilmen på tio minuter visar vad som kan hända i en familj där mamman och pappan gått skilda vägar och där den vuxna dottern en dag kommer hem till pappan och konfronterar honom med uppgiften att han misshandlat mamman under en lång rad av år, när dottern var en ung flicka.

– Sanningen kom fram till slut. Men pappan tyckte inte att de lavetter eller örfilar han delat ut var något att tala om. Det var ju helt oskyldiga grejer och inte något att göra någon affär av.

Jimmy Uller menar att scenerna skulle kunna vara hämtad från vilken familj som helst i Sverige, oavsett samhällsskikt eller religiös bakgrund.

– Rik eller fattig, muslim eller kristen. Det spelar ingen roll. Du hittar den här sortens fasansfulla beteende överallt.

Nu hoppas Uller att kortfilmen ska kunna distribueras till exempelvis skolor och socialkontor runt om i landet, där de bland annat skulle kunna användas i utbildningssyfte.

– Längre fram hoppas jag att det här kan leda till att vi spelar in en långfilm på samma tema. Jag får väl använda mig av mina kontakter på SVT och se om vi kan få något stöd därifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!