Jo jag veeet. Självklart finns det män som läser böcker. Förra veckan skrev jag ju om ”män som läser, en liten sekt”. Det var en diskussion i Correns bokcirkel som fick igång mig. Joachim Törnfeldt från Motala, som är tävlingsskytt, berättade den fantastiska historien om senaste helgtävlingen då en kille kom fram till honom. Han hade läst om Jocke och bokcirkeln i Corren och sa nu, lite i förtroende: ”Jag läser också”.
Och så bidrog de tre männen i Correns bokcirkel (Jocke, Jan Holmbom och Jakob Carlander) med boktips för män som vill börja läsa. Samtidigt efterlyste jag fler lästips från er läsare och utlovade bokpriser.
Det rasade in många mejl och synpunkter. En del blev provocerade, och det var väl lite meningen... Jag tackar för alla mejl och hoppas på fortsatt engagemang. Här är ett urval synpunkter, med många bra boktips. Varsågoda!
Pappor – läs högt!
Elisabeth Saxholm i Tranås uppmanar särskilt alla pappor att läsa för sina små pojkar:
”Med tanke på Pisa-undersökningar och betydelsen av läsförståelse: Pojkar behöver manliga förebilder då det gäller läsande! Män som visar att de läser och att läsningen och orden är viktiga för dem.”
Vilken manssyn?
Jan Sjögren i Linköping är kritisk och menar att ”män avslöjar sin manssyn”:
”Vad får jag lära mig på Kultur och nöje 2 maj? Kvinnor läser avsevärt mycket mera än män. Dessutom ...
Vilken syn har män på andra män – som läser eller inte läser. Vilken bild målas upp? Gällande en första bok: ’En riktig försäljningssuccé, ... ett kanontips!’, följande bok: ’Humoristisk och underhållande’, kompletteras med en tredje bok som är ’Lättillgänglig, varm och väldigt rolig skröna’. Dessutom finns ’en spännande, välskriven och skön bok’. Avslutningsvis ett alternativ, ’lättläst men bra spänning’ och ytterligare ett, ’humoristisk och spännande’.
Vad har vi fått veta om män enligt dessa ’bra boktips för män’?
Ombedd att ge tips. Läs Lena Anderssons ’Egenmäktigt förfarande’ eller Hjalmar Söderbergs ’Doktor Glas’, båda handlar om spelet mellan man och kvinna presenterat i välformulerat språk. Hans Falladas ’Ensam i Berlin’, människoöden som berör.”
Bloggare tipsar
Magnus Bromö och Mattias Lövgren, två kompisar och skolbiblitekarier i Linköping, driver egna bloggen ”Män som läser” (som jag nämnde förra veckan). De nappade direkt och skriver:
”Självklart vill vi bidra med våra boktips för denna ädla sak. Vi har valt böcker som finns recenserade på vår blogg.
Mattias tips:
’Fördelarna med en kollaps’ av Jonathan Tropper
’Fight Club’ av Chuck Palahniuk
’Pappan och havet’ av Tove Jansson
Magnus tips:
’Utvandrarna’ av Vilhelm Moberg
’Expedition L’ av Erlend Loe:
’Please kill me : den ocensurerade historien om punken’ av Legs McNeil och Gillian McCain
Böcker i julklapp
Svante Söderström i Linköping skriver:
”Jag har alltid läst och kommer att fortsätta att läsa. Redan som barn fick jag alltid flera böcker i julklapp. I lumpen läste jag oerhört många böcker. Jag läser alltid på kvällen i sängen och jag har aldrig känt att jag är med i en liten sekt! Några favoriter under åren: Hjalmar Bergman, Pär Lagerkvist, Bo Bergman, Kerstin Ekman, Per-Olof Enquist, PC Jersild, Majgull Axelsson, Björn Ranelid, Henning Mankell och Håkan Nesser.
De senaste böckerna jag är:
’Mörka platser’ av Gillian Flynn
’Älska mej din jävel’ av Lars Hesslind
’Kärlekens brutala språk’ av Alicia Erian
’Sjätte munnen’ av Lars Ahlin
’Det goda inom dig’ av Linda Olsson står på tur.”
Stefan skriver själv
Stefan Jonasson ärspecialpedagog på Vretagymnasiet och hobbyförfattare:
”Jag tillhör de läsandes skara och det beror antagligen på miljöpåverkan. Det fanns mängder med böcker hemma och farsan läste massor. Det finns en signifikant skillnad mellan barns läsförståelse och de som har tio till femton böcker hemma eller de som har mer än femhundra. (En fråga i enkäten till de femtonåringar som besvarade Pisa-rapporten.)
Jag skriver även böcker själv och driver en subjektiv blogg med inriktning på litteratur och skrivande. (Stefanjonasson.blogg.se).
Jag tror att det finns många män som läser. Eller lyssnar på litteratur. Men, jag tror att mycket av den litteratur som läses inte är den som det skrivs om på kultursidorna. Ett exempel är David Jallais senaste roman, ’Anton Modin – I rikets tjänst’. Den har varit bland de fem mest lånade e-böckerna på Gotabiblioteken. Jag tror att det är mest män som läst den”
Ljungsbroförfattare
Rolf Westerberg tipsar om en författare med rötterna i Ljungsbro och Vreta kloster:
”Johan E Sköld som bor i Uppsala. Han har hittills givit ut tre böcker om Roslagsmord. Jag tyckte alla tre var suveräna, men flaggar för nummer ett, ’I Herrans Namn’, som starter.”
Flaubert och Englund
Andreas Lundgren från Ljungsbro har tre konkreta tips:
’Madame Bovary’ av Gustave Flaubert. En blandning av mänsklig svaghet och tillfälligheter i en olycklig mix.
’Brev från nollpunkten’ av Peter Englund. Mycket välskrivet om det dramatiska 1900-talet. Om inte annat kan man läsa boken för att bättre försöka förstå 2000-talet
’Tartuffe’ av Molière. Tidlöst om en from hycklare. Visserligen ett drama, men det kan även läsas med behållning.”
Från Guillou till Tolkien
Johan Eklöv har också valt ut tre böcker och skriver:
”Jag tillhör också sekten ’läsande män’. Har läst länge och klarar inte av att inte ha åtminstone ett par böcker igång samtidigt. Här kommer mina lästips:
’Tempelriddaren’ av Jan Guillou. För en berättelse om synder och dygder och som bonus ett fantastiskt kvinnoporträtt. För övrigt visar det sig i boken att manliga dygder är väldigt lika de kvinnliga…
’Greven av Monte Cristo’ av Alexandre Dumas. Livslång hämnd utförd med stil och i sista ögonblicket ånger och kärlek.
’Sagan om Ringen’ av J R R Tolkien. Sagornas saga, en ny (eller mycket gammal) värld befolkad av människor, alver, dvärgar och många andra. Hur små enskilda kan påverka stora skeenden.”
***
Varmt tack igen. Vilken rikedom. Jag lovade ju bokpriser, men hade så svårt att välja att vi slumpmässigt drog tre vinnare som får var sin nyutgiven pocket. Det blev Johan Eklöv som får Ruth Rendells ”Stenarna skola ropa”, Magnus Bromö och Mattias Lövgren som får Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” och Rolf Westerberg som får John Le Carrés ”Spionen som kom infrån kylan”.
Trevlig läshelg alla!