Semesterslut, skolstart, stadsfest... och dags att anmäla sig till Correns bokcirkel i höst.
Som första tidning startade vi vår egen bokcirkel våren 2010. Sedan dess har vi läst 36 böcker och samtalat om dem med 54 av våra läsare. Och vilka samtal! Många etsar sig kvar, både i artiklarna vi skrivit om dem och i mitt minne och hjärta.
Flera av bokcirkeldeltagarna träffas forfarande på egen hand och vi vet att vi har minst två fristående skuggbokcirklar som läser samma böcker som vi.
Underbart! Vårt mål är att få alla i Correns område att läsa.
I år vågar vi oss på en liten förnyelse. Ja, en liten, varken jag eller cirkelledaren Jakob Carlander vill ändra för mycket i ett uppskattat koncept.
Årets stora nyhet är att vi startar två bokcirklar: Lilla och stora bokcirkeln.
Lilla bokcirkeln vänder sig till ungdomar i sjunde klass på Skäggetorpsskolan. De kommer att läsa Linköpingsförfattaren Ingelin Angerborns nya bok "Hjärta av damm" och träffas fyra gånger. Två gånger med Jakob och mig, två gånger med sin lärare på skolan. Själv har jag läst Ingelins nya ungdomsbok nu i sommar. Vilken härlig, mysig och lagom läskig kapitelbok om en grupp skolungdomar som går en teaterkurs på höstlovet. De håller till på en teater som är spännande och dammig, med mörka skrymslen och en hemlig vind.
Men alla ni som gillar den vanliga bokcirkeln, var inte oroliga. Det är precis den som vi kallar stora bokcirkeln. Bara med en mindre förändring, i höst läser vi tre böcker istället för fyra.
Den vänder sig som vanligt till alla Correns läsare, du som är intresserad, bara sök! Enda kravet är att du hinner läsa böckerna, att du kan komma på träffarna och att du skriver om läsupplevelserna och samtalen på Bokbloggen på corren.se .
Till stora bokcirkeln har vi valt att satsa på 100-årsminnet av året 1914 med två bokklassiker, som nu ges ut på nytt. Samt årets Nobelpristagare. Här är höstens datum och böcker.
7/10 "På Västfronten intet nytt" av Erich Maria Remarque. Denna oslagbara skildring av Första världskrigets skyttegravsvansinne kom i pocket i juni i år. Den kom först ut 1929. Remarque var själv en av de 19-åriga soldaterna, en av dem som klarade sig med livhanken i behåll, men med psyket i gungning. Hans antikrigsbok förbjöds och brändes av nazisterna och han tvingades fly sitt hemland Tyskland. Det är en av de böcker som gjorde allra starkast intryck på mig i gymnasiet. Jag och min bror läste, och älskade, flera av hans böcker: "Triumbågen", "Vägen tillbaka", "Tid att älska dags att dö".... Hur blir det att läsa om den nu i mogen ålder? Spännande hur som helst.
4/11 "Bildhuggarens dotter" av Tove Jansson. Mumintrollens skapare föddes 1914, samma år som Första världskriget bröt ut. Hennes memoarbok om uppväxten med pappa bildhuggaren i ett borgerligt och samtidigt skönt bohemiskt Helingsforshem kom först ut 1968. Själv läste jag den, med stort nöje, på 1990-talet. Den måste ha kommit ut i en rad nya upplagor. Kanske börjar vi först nu, 100 år efter Tove Jansson födelse, riktigt förstå vilket geni hon var.
9/12 Årets Nobelpristagare, vem det nu blir! Pristagaren brukar ju offentliggöras en av de första torsdagharna i oktober, därefter bestämmer vi vilken bok vi ska läsa.
Som ni ser - en spännande läshöst väntar!
Dröj inte på tangerna nu, utan mejla din ansökan till mig, asa.christoffersson@corren.se. Berätta helt kort om dig själv och dina läsvanor. Senast torsdag 4 september kl 12 vill vi ha din ansökan. Välkomna!