Nu är Anna Odells konstverk ”Imaginär sanning” i Universitetsparken i Linköping äntligen lagat. Någon kastade ju en sten på den tjocka glasrutan och lyckades spräcka den totalt i våras. Det visade sig bli knepigare än väntat att återställa konstverket eftersom både glasfirman och Anna Odell själv hade tappat bort journalbladet. Men det återfanns och är nu återinstallerat i storformat mellan två nya glasskivor. Bara glaset väger 250 kg och reparationskostnaden gick lös på 50 000 kronor.
”Jag hade ju hellre lagt de pengarna på nya talanger och konstidéer”, säger Lars Hagman, regiondirektör vid Akademiska hus, som äger och driver parken, ”men det var det värt. Vi är noga med att sköta och hålla universitetsparken snygg på alla sätt”. Däremot tror han inte att dådet var riktat specifikt mot Anna Odell eller hennes konst, utan ser det som dum vandalisering.
Vi har stämt träff i den vackra parken med sina nära 20 konstverk, skapade av konsthögskolestudenter. För nu ska den utvecklas ytterligare!
Konsten ska ta ännu mera plats, och nya konstverk ska komma till i samband med Bo2017, den stora, bomässan då nya stadsdelen Vallastaden ska stå klar. Vallastaden gränsar till campus och precis i kanten av Universitetesparken (bredvid Campushallen) blir det ett torg kantat av runt 200 nya studentbostäder.
Universitetsparken, som är lite av Linköpings okända pärla, kommer då att bli mer central och känd, hoppas Lars Hagman.
Han vill ta upp företrädaren Bengt Erlandssons fallna konstmantel, och i vår bjuda in studenterna på landets konsthögskolor till att skapa unika verk för parken. Precis som under de år Erlandsson var verksam så blir det först en utställning i parken med alla verken, och sedan köper Akademiska hus in och permanentar några av verken.
Det var så Erlandsson jobbade från 1989 till 2010 då han gick i pension. Lars Hagman har varit regiondirektör i tre år, och nu tar han alltså upp konsttråden lagom till bomässan.
Han funderar också på att bygga en scen i parken, en plats både för konserter, rektors tal och studentnollningar.
Parken ska inte bli större, men den ska få fler konstverk och kanske en scen alltså. ”Självklart ska de öppna ytorna vara kvar och de tidigare konstverken ska inte störas”, lovar han.
Planen är att ta hjälp av både pensionären Bengt Erlandsson, landskapsarkitekt och någon lokal konstnär eller konstexpert. Själv är han visserligen ”normalt” konstintresserad och gillar både det som är vackert och berörande, säger han, men det räcker inte.
Allt det här låter som musik i mina öron. Det blir varma applåder och visslingar från pressläktaren!
Varför? Ja, varför är parknatur och konst viktigt, även på ett Campus? Lars Hagman säger enkelt att det gör området mer komplett och LiU som universitet mer attraktivt.
Visst, absolut, det stämmer förstås. Men själv säger jag bara: Åk dit, ni som inte varit där.
Upplev. Gå runt och sup in grönskans mjuka former, de överraskande konstverken som dyker upp i form av en visslande Jan Lindblad i en damm eller ett inkedjat stenblock på en gräsmatta.
Det är livgivande.
Tankeväckande, utmanande, uppfriskande och harmoniskt på samma gång.
Ingen Tommy
Tommy Körbergs manager Anne-Charlotte Körberg meddelar tyvärr – igen – att Tommy inte kan komma till Musikhjälpen i december. Han avslutar tydligen sin julturné i Malmö 19 december (då vi ville ha honom till Linköping), något som först inte framgick av turnéplanen. Återstår luckan i turnéschemat 14-15 december...
PS. Universitetsparken ligger mellan Campushallen och ”bussgatan” Olaus Magnus väg. Jag skrev om Universitetsparken första gången 30 maj i år.