Nu måste väl ändå justierådet Göran Lambertz ge sig? Inte ens det s k Zampo-beviset är ju riktigt! Men nej då. Han erkänner fel i sin bok, men trotsar all logik och håller fast vid grundsynen att det självutnmämnda s k Quicklaget har rätt.
Minns ni debatten mellan Göran Lambertz och Leif G W Persson i Veckans brott i november 2013?
Det finns inga tekniska bevis i några av Quickfallen, sa GW. Jo, sa Lambertz. Det gör det visst. Zampo!
Nej, liksökhunden är inte tillförlitlig, sa GW. Inga fynd har gjorts där han markerat. Inte ett enda benfynd.
Jo, Zampo spelar stor roll. Sa Lambertz. Även utan benfynd.
Ungefär så höll de på.
Till saken hör att Zampo markerat för lik vid 59 tillfällen (enligt Dan Josefsson i Aftonbladet) och i inget fall har polisen sedan gjort några fysiska fynd, trots stora grävinsatser.
Men "Quicklaget" har ändå fäst mycket stor vikt vid Zampo, särskilt i ett fall. I detta fall ska Sture Bergwall/ Thomas Quick ha pekat ut en sten vid en sjö där han sade sig ha suttit och krossat skelettdelar. När polisen sedan tog dit Zampo så markerade han precis där!
Förut gällde striden om Zampos markering kunde räknas som bevis, trots att inga fysiska fynd gjordes.
Men nu är allt i ett helt annat läge. Lambertz tvingades erkänna att det var precis tvärtom: Först markerade likhunden, sen fick Quick reda på detta av förhörsledaren Seppo Penttinen och först efter det pekade han ut stenen... I den ordningen.
Lambertz kröp till korset i Sveriges Radio, i Aftonbladet och på plats på biblioteket i sin hemort Kisa, där han i går drog fullt hus då han samtalade med min kollega Torbjörn Lindqvist.
Och Lambertz själv skickade ut ett pressmeddelande, där han skriver: ”Jag har uppmärksammats på ett fel i min nyligen utkomna bok Quickologi. Felet rör en av de viktigaste bevisomständigheterna i Quickärendet, ett s.k. hundsök utanför Falun under utredningen av Johan Asplund-fallet.”
Följ mig bakåt några dagar. Då skriver Lambertz på sin nya hemsida: ”I morgon är det intervju på Sveriges Radio. Vi får se vad den kan ge. Intervjuaren hör till de journalister som verkar vilja fundera på djupet. Det är skönt, alltför många nöjer sig med att ’tro’.”
Journalisten det gäller heter Bo-Göran Bodin. Milt och obevekligt får han Lambertz att säga att Zampo-beviset saknar värde om det skulle vara så att Quick först fick reda på var hunden markerat och sen pekade ut platsen.
Om det inte skedde i den ordningen så har polisen ”bluffat”. Ja, han använder ordet bluffa.
När Bodin kan visa förhörsprotokoll som visar just det, så står Lambertz med byxorna nere.
Förlåt om jag är tjatig om detta som kan tyckas vara en detalj. Men Lambertz och Quicklaget hade alltså fel och nu kommer det riktigt otäcka. Nu ändrar sig Lambertz. Både i ett nytt samtal med Bodin, på sin hemsida och i Kisa - hundens markering har ändå bevisvärde heter det nu. Och det var ingen bluff, utan ett minnesfel (vilket förstås kan vara sant).
När jag läste teoretisk filosofi fick jag lära mig att det heter ad hoc-hypoteser. Bortförklaringer eller efterhandskonstruktioner på vanlig svenska. De man tar till när det inte blir som man vill eller som man väntat sig. Ni kanske minns logikundervisningen i skolan. Premiss + premiss = slutsats. Så här:
Premiss 1. Om det inte regnar går jag ut.
Premiss 2. Det regnar inte.
Slutsats. Alltså går jag ut.
Visst, så självklart är det inte alltid i verkliga livet, det kanske duggar lite osv. Men om vi använder det enkla systemet på Lambertz blir det:
Premiss 1: Om Quick kände till hundmarkeringen faller beviset.
Premiss 2: Quick kände till hundmarkeringen.
Slutsats: Alltså faller beviset.
Så borde det vara. Det är de premisser han själv ger i radiointervjun med Bodin. Men nu skriver Lambertz långa förklaringar som ni själva kan läsa på hans hemsida http://goranlambertz.se/
Göran Lambertz är verkligen ingen dumbom. Han är både smartare, mer välutbildad och bättre på logik än jag. Så varför gör justitierådet så här i slutet av sin lysande karriär? Det är den stora gåtan i den här sorgliga historien.
Hör radiointervjun här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6165818