En sån här dag vill jag bara ta upp roliga saker. Försommaren och doften från grannens jersminbuske förbjuder mig att göra något annat.
1. Professor Hans Roslings nya youtubefilm, factpod nr 17, som han och hans informationsstiftelse Gapminder kallar den.
Tag er tid, det tar bara 3 minuter.
Under veckan har filmen blivit en viral succé, med många hejarop och – förstås – mothugg från mörkare hörn av internet.
Den här gången är ämnet nämligen flyktingar. Med en enkel karta och en hög med klossar får han oss att förstå vad "massinvandring" (obs, han använder inte det ordet själv) egentligen är. I Syriens grannländer, där kan man tala om massinvandring.
"I am professor Hans Rosling, let me show you were the syrien refugees are today..." börjar han sin korta föreläsning. Före kriget i Syrien hade landet 20 miljoner invånare, visar Rosling med gula klossar, en kloss per miljon. Mer än hälften av befolkningen har i dag lämnat sina hem, 12 miljoner, säger Rosling och visar med röda klossar. 8 miljoner av dem har flytt till andra delar av Syrien, 4 miljoner till grannländerna, i första hand Turkiet, Libanon och Jordanien.
"Hur många har klarat sig till EU?" frågar Rosling retoriskt och visar en liten plutt-kloss, jo 250 000, en kvarts miljon.
Mindre än 2 procent av det totala antalet flyktingar. Tydligare kan det inte bli.
Ni har säkert sett Hans Rosling i Skavlan, Agenda, på nätet eller hört hans sommarprogram. Han fyller 67 i juli. Ända till 60-årsåldern var han en "vanlig" läkare och professor i internationell hälsa på Karolinska. Dock med erfarenhet från Afrika. Han startade Läkare utan gränsers Sverigesektion 1993, men det var långt senare som han slog igenom som modern, global folkbildare. Han upptäckte vilken urmodig syn på världens utveckling hans studenter hade. Dyster och felaktig. Så han tog fram statistik (inte minst på ekonomi- och hälsotal som faktiskt går brant uppåt i Afrika) och hittade ett sätt få liv i de torra siffrorna. Sonen Ola och sonhustrun Anna Rönnlund skapade ett revolutionerande dataprogram för att levandegöra stastistik och tillsammans startade de Gapminder.
Slog igenom? Jo, det är korrekt att säga så. Det gjorde han med sin första internetutsända Ted-talk 2006. Motsträvigt gick han med på att medverka, Ted står för technology, entertainment, design och det var e:et han hade problem med. Ännu mer motvilligt gick han med på att lägga ut sin föreläsning på nätet, den skulle ju vara omgärdad av reklam, det kunde en svensk professor aldrig acceptera.
Men en världssuccé blev det, miljoner såg klippet och bara två personer klagade på reklamen.
Vad är det som gör hans föredrag? Hans vapen är fakta, statistik som han visar med mjölkpaket eller en tvättmaskin. Alltid väldigt viseullt och slående enkelt. Och så använder han sin enorma energi, sin betoning på orden, sitt genuina engagemang, sin nyfikenhet och hoppfullhet som smittar ner alla som tittar.
Att han dessutom pratar engelska med den skönaste svenska intonation man kan tänka sig är förstås ett plus.
Den här veckan älskar jag Hans Rosling.
2. Studentdagen i Linköping. Alltid underbar med alla unga, strålande leenden. Nästa vecka kan de börja bekymra sig. Men i år var det extra, alla var nyktrare än nånsin, stämningen suverän. De berömda lakansmålningarna roliga. Vad sägs om vårdlinjens kaxiga "På måndag går vi till jobbet, vart går ni?". Och många stolta, glada invandrarfamiljer med studentskyltar och blommor. Se där vad riter och traditioner kan göra för inkluderingen, bara man får chans att komma på koden!
Den här veckan älskar jag Studentlinköping.
3. Tomas Tranströmers plats, jo, torget framför stadsbiblioteket i Linköping ska heta så, efter mitt enkla förslag i krönikor tidigare i vår. Det är som det skall...
Den här veckan älskar jag namnberedningsutskottet och bygg- och miljönämnden som nappade och agerade snabbt.
Trevlig sommarhelg önskar jag er!