Hon predikar frihet och ljus

Tre sköna böcker om Ellen Key vill jag tipsa om så här under "Skönhet för alla"-året som firas runt om i hela Östergötland. Ellen var en fascinerande, sammansatt, intelligent kvinna som inte försökte vara till lags.

Foto:

Åsas krönika2014-06-14 06:32
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilken vass twittrare Ellen Key hade varit om hon levt nu, och inte 1849–1926. Istället skrev hon brev. Enorma mängder brev. Långa, genomtänkta, resonerande och debatterande. Hon var sin tids svenska superkändis med 700 brevvänner bara i Tyskland. 200 i latinska och engelsktalande länder. Tusentals brev vandrade mellan henne och poeter och skulptörer och debattörer och kvinnosakskvinnor. Hon kände dem alla. Under flera år var hon på resande fot på kontinenten, precis som Verner von Heidenstam om många andra intellektuella.

"Tidens intelligentia är en enda kosmopolitisk familj", skriver litteraturvetaren Birgitta Holm i nu återutgivna "Ellen Key för alla".

Man kan inte låta bli att tänka på den underbara filmen "Grand Budapest hotell", som i sin tur inspirerats av Stefan Zweigs just nu så uppmärksammade självbiografi "Världen av i går".

Det är samma europeiska värld utan gränser som skildras. För den som har råd är det bara att resa, inga passa behövs ens en gång. Det är de storartade åren fram till katastrofen, Första världskriget 1914.

Det är en liten pärla till bok, första gången utgiven av Ellen Key-sällskapet 1999. Men då fanns inte det fiffiga "för alla" i titeln. Den nya titeln passar sällsynt bra, det är en lättillgänglig antologi, inte en stor klump som bara blir liggande. Man kan läsa lite här och där och snart har man läst alla 180 sidorna.

Ellen Key hade aldrig egen familj med man och barn, men en lång, oförlöst passion med en gift man, godsägaren Urban von Feilitzen från Linköpig. Hon var särartsfeminist ut i fingerspetsarna och en "kvinnorörelsens orosande" (Gunnel Weidel Randvers ord i boken). Hon hyllade äktenskapet på ett nästan religiöst sätt, liksom hemmet där kvinnan skulle vara den som skötte trivseln. Och barnen, de skulle leka och älskas. Många tankar känns kanske aviga i dag, men de framförs i en helt annan tid, när gifta kvinnor inte ens var myndiga och kvinnlig rösträtt var en utopi. Ellen verkar så strålande och orädd. Och hon predikar frihet och ljus.

"Har någon före henne så starkt förkunnat att barn ska ha roligt och slippa att vara rädda", skriver Birgit Gerhardsson.

Även hennes klassiska debattbok "Skönhet för alla" har getts ut igen i vår. När Jakob Carlander recenserade den här på Corren kultur skrev han: "På ytan låter Ellen Key som en blandning av en modebloggare, Magdalena Ribbing och Ingvar Kamprad."

Precis! Även detta är en nätt liten bok på bara 70-talet sidor och riktigt rolig att läsa eftersom Ellen Key inte är ett dugg diplomatisk. Det är klara besked: Många handarbeten är "lika fula som de är utan ändamål" och hon ryser över tidens mode med "en dammig turkisk divan med brokigt möbeltyg, en tunn, sladdrig, storrosig köpt duk på bordet och jutetygsgardiner med hårda veck, sträva fransar och fula gulgå färger, med tryck i blått, rött och brunt".

Uppfriskande läsning där det enkla och funktionella hyllas och konkreta "Allt i hemmet"-tips, som hur man bygger sin egen hörnsoffa med lådor och madrasser, delas ut. Man ser hennes hem Strand på Omberg framför sig. Mitt drömhus på jorden med sina vackra fönster, möbler, golv, detaljer, läge, ja, allt.

Då landar vi mjukt i bok nummer tre. Ingela Bendts vilsamma, vackra "Ett hem för själen" som handlar just om Strand. Den kom ut redan år 2000 men finns fortfarande i nya utgåvor. Här är texten personlig och poetisk och varvas med sinnliga, sköna fotografier som Ingela Bendt tagit själv. I texten får vi också bilder, som den av Ellen när hon nybadad (hon simmade i Vättern varje dag) tar emot en oväntad gäst i sitt egenritade hus. Ellen är självklar, uppmärksam och snabb och ruschig. Vips så måste hon dra sig tillbaka och skriva brev hela eftermiddagen.

Annars skulle hon inte få ett dyft gjort, förstår man. Strand är rena vandrarhemmet för allehanda beundrare och kollegor, en tonårig Astrid Lindgren ena dan, Verner von Heidenstam nästa.

Numera är det öppet för besökare, rekommenderas! Men bara under visningstiderna, och de kan vara lite luriga. Efter 14 och 15 juni stänger Strand till 15 juli. Så innan du åker dit, kolla tiderna på www.ellenkey.se.