Hur kan någon INTE vara feminist i dag 2015? För mig är det faktiskt obegripligt.
Jag har ännu inte riktigt kommit över en enkät som mina kolleger på Mjölbyredaktionen gjorde tidigt i höstas. De frågade lokala företrädare för sex partier om de var feminster. Och ingen ville säga ett klart ”ja”. Inte någon. Inte moderaten, inte vänsterpartisten.
”Ordet har många tolkningar” sa nån. ”Jag har svårt för den här uppdelningen”, sa en annan. Jag tror att de ville markera mot Feministiskt initiativ, alltså att de tänkte mer partipolitiskt.
Men det tycker jag är att krångla till det.
För vad betyder egentligen ordet feminism? Svenska akademiens ordlista säger kort och gott: ”Rörelse för kvinnors jämställdhet med män”.
Wikipedia skriver: ”Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter samt kvinnans likställighet med mannen.”
Hur viktigt det är med jämställdhet i ett samhälle visas i en forksningsrapport från 2012, ”Sex and World Peace” 2012. Jag läste om den i Svenska Dagbladet nyligen (28/2, finns på svd.se), där ledarkolumnisten Jenny Nordberg berättar om rapporten. Hyperintressant!
Fyra amerikanska professorer (Valerie M Hudson, Bonnie Ballif-Spanvill, Mary Caprioli och Chad F Emmett) har undersökt en rad faktorer i 175 länder, de har använt 375 variabler och kollat sådant som antal våldtäkter, våld mot kvinnor, kvinnlig representation i parlament, utbildning, könsstympning, lagstiftning, ja, stort och smått som gäller kvinnors rättigheter. Allt har de markerat på kartor och på så vis fått en bild av världen.
Och vad kom de fram till? Jo, de vände på frågan ”påverkar tryggheten i ett land kvinnors ställning”? till ”påverkar kvinnors ställning landets trygghet?”. Svaret är ett glasklart JA!
De länder som är dåliga på kvinnors rättigheter, de länder där kvinnor förtrycks mest – det är just de som är mest livsfarliga. Sambandet är mycket tydligt. Där kvinnor förtrycks, där råder våld, krig, terrorism och ofrihet.
Och de här länderna är inte bara farliga för dem som bor där, de är farliga även för andra nationer. De hotar världsfreden.
De fyra forskarna går så långt att de menar att civilsationernas kamp i framtiden inte kommer att stå mellan religioner eller etniciteter. Utan mellan såna som ser män och kvinnor som likvärdiga människor och dem som förtrycker kvinnor.
Så vill vi ha fred och frihet från förtryck – då ska vi ha jämställdhet. Här hemma och ute i världen.
Så enkelt är det och därför är det sjävklart att vara feminist. Dä rför måste vi hålla i och utveckla jämställdheten i Sverige och därför fortsätter vi fira 8 mars.
Trevligt folk
Nu är det klart! Filip & Fredriks underbara film ”Trevligt folk” om det somaliska bandylandslaget i Borlänge kommer att visas för Linköpings kommunfullmäktige, berättar borgmästare Helena Balthammar. Det sker tisdag 24 mars och det blir ett helt program med olika medverkande, detaljerna är dock inte spikade än.