Åtvid redan sämst i kulturklassen

Det låter på kommunledningen i Åtvidaberg som om Kulturskolan är en svindyr lyx. Sanningen är att Åtvid redan är snålast av alla jämförbara kommuner när det gäller just stödet till Kulturskolan.

Orkestergrupp i Åtvidaberg.

Orkestergrupp i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åsas krönika2015-01-18 05:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturskolan i Åtvidaberg ska "breddas" och utredas och förändras. Kulturskolan ska dessutom inte gå omkring och förhäva sig och tro att den är nåt, det är en förening bland andra som ordnar fritidsaktiviteter. Dyrt är det också!

Ja, så tolkar jag utredarna och de styrande kommunalråden i Åtvidaberg. Debatten i kommunen med det stolta fotbollslaget och – lika viktigt – de stolta musiktraditionerna gör mig milt uttryckt förvånad. Ja, vissa argument är närmast häpnadsväckande.

Har ni hängt med? I Åtvidabergs drivs musikskolan av en förening sedan 10 år. Där undervisas 273 elever i främst musik men också dans och teater. Nära 300 elever - det kan inte vara dåligt i en kommun på 11 500 invånare. Mig veterligt är verksamheten välskött och uppskattad. Många proffsmusiker har tagit sina första toner i "kommunala musikskolan" i Åtvidaberg (härom vittnade 16 professionella musiker i ett glödande debattinlägg i Corren 5/1). Det kommunala bidraget är 1,4 miljoner per år, plus yterligare ca 475 000 kronor i lokalbidrag.

Varslar lärare

Nu går det kommunala avtalet med Kulturskolan ut 1 juli, det ska inte förlängas och Kulturskolan har därför tvingats att börja varsla sina 12 deltidsanställda lärare. De är högskoleutbildade musiker som ofta också undervisar på det kommunala gymnasiets musikprofil. Kulturskolan har utretts av kommuntjänstemän utan att musikskolefolk varit delaktiga. Nej usch, jobbiga typer som är ämneskunniga, nya fräscha ögon ska det vara.

Allt kan förändras. Säkert också driftsformerna för Kulturskolan i Åtvidaberg. Det säger jag inget om. Det som gör mig förskräckt är de argument som förs fram.

Som av kommunalrådet Elisabeth Edlundh (S): "Vi vill få ut mer av pengarna. Mer bredd i form av teater, dans och film och högre tillgänglighet".

Edlund har också sagt att andra föreningar har fört fram att de är irriterade över att Kulturskolan får för "mycket" pengar.

Mindre peng

Anna-Lena Grusell, som är kultur- och turismchef i kommunen, har sammanfattat förslagen i utredningen ungefär så här: Kulturskolan ska drivas av kommunen, men bara erbjuda gruppundervisning. Den ska rymma fler elever, men till en mindre peng. Jag uppfattar det också som att det här med högskoleutbildade lärare inte är så nödvändigt.

Grusell leder utredningsgruppen som i lördagens Corren (10/1) förklarade hur de tänkt. De skriver saker som faktiskt får mig att rysa. Här är några exempel:

"Ska en begränsad andel få mycket resurser eller ska många få lite?".

"I dagsläget är verksamhetsstödet till kulturskolan dubbelt så stort som stöden till all annan fritidsverksamhet för barn och unga". (Kommentar: Har de då räknat med ÅFF och Kopparvallen?).

"Är det ett kommunalt ansvar att med skattepengar finansiera enskild undervisning till en kostnad av tusentals kronor/individ?"

Rakt emot Bah Kuhnke

Jag kan inte tolka det på annat vis än att utredarna i Åtvidaberg har en totalt annan syn än kulturminister Alice Bah Kuhnke och de flesta av landets övriga 289 kommuner. Kulturministern har särskilt framhållit vikten av en fungerande kulturskola och vill ha en nationell strategi och 100 extra statliga miljoner till detta.

Och nu kommer det viktigaste - när man läser vad styret i Åtvidaberg säger så kan man ju få för sig att kulturskolan är en svindyr lyxlekstuga för ett fåtal konstiga violinister, som sen försvinner till en symfoniorkester i storstan. Att just Åtvidaberg lägger alldeles för mycket pengar på detta.

På 229:e plats...

Är det sant? Låt oss hålla oss till pengarna. Hos Sveriges musik- och kulturskoleråd (Smok) finns all statistik tillgänglig. Av Sveriges 290 kommuner har alla utom sju kulturskola. Musik är det dominerande ämnet. Smok ser absolut inte verksamheten som en "fritidsaktivitet" bland andra. De arbetar för högskoleutbildade lärare och forskningsbaserad verksamhetsutveckling.

Åtvidaberg ger alltså 1,4 miljoner om året till sin kulturskola. Är det mycket?

Svar: Nej, verkligen inte!

I jämförelse med landets andra kommuner kommer Åtvidaberg på en föga hedrande 229:e plats (jag har räknat på kommunalt bidrag, oräknat hyresbidraget, som för övrigt även många av de andra kommunerna står för). På 25:e plats från botten.

... och sist i klassen

Men Åtvidaberg är ju en mindre kommun med sina 11 500 invånare... Jo, låt oss då titta på alla kommuner med 11 000–12 000 invånare, nämligen 14 stycken. I den gruppen ligger väl Åtvid högt?

Nej ni, det kunde man tro efter alla uttalanden.

Men det är precis tvärtom. Åtvidaberg ligger sist med sina 1,4 miljoner.

Väldigt mycket sist faktiskt. De övriga lägger mellan 6,4 och 2 miljoner, hälften av dem över 3 miljoner. Fortfarande oaktat hyresbidragen.

I det pinsamt snåla ljuset tycker jag att utredningsgruppens skrivning "I dagsläget är verksamhetsstödet till kulturskolan dubbelt så stort som stöden till all annan fritidsverksamhet för barn och unga" luktar kulturförakt och okunskap lång väg.

Kolla listan själv

Kommuners (med mellan 11 000 och 12 000 invånare) stöd till sin kulturskola i miljoner:

Vårgårda 6,4

Habo 4,2

Strömsund 3,5

Ovanåker 3,2

Vaxholm 3,2

Tranemo 3,0

Kil 3,0

Forshaga 2,7

Trosa 2,4

Hagfors 2,4

Torsby 2,4

Sävsjö 2,3

Oxelösund 2,0

Åtvidaberg 1,4

(Askersund saknas, deras statistik är inte tillgänglig på smok.se)