När regionfullmäktige sammanträdde på tisdagen, var det än en gång digitalt. Trots det var tonen hoppfull när dagens första ärende – kulturen – avhandlades.
Då beslutades att Scenkonst Öst AB och Stiftelsen Östgötamusiken ska bli en gemensam organisation. Scenkonst Öst ägs gemensamt av Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun. Båda organisationerna finansieras nu av alla tre parter, vilket under 2021 gav Scenkonst Öst 197,7 miljoner kronor och Östgötamusiken 18,1 miljoner kronor.
– Vi tror att det är bra att det här genomförs, det har varit på tal länge och att det kommer att förbättra förutsättningarna för scenkonsten i Östergötland, säger Jörgen Rundgren (M), som även är ledamot i Scenkonst Östs styrelse.
Östgötamusiken ägs av Region Östergötland och finansieras till strax över 80 procent av Region Östergötland, medan Linköping finansierar med strax över 16 procent och Norrköping 2,8 procent. Scenkonst Öst, där regionen äger strax över hälften av bolaget, Norrköpings kommun äger en tredjedel och Linköpings kommun äger knappt 15 procent. Efter sammanslagning kommer regionen äga strax över 54 procent, Norrköping drygt 30 procent och Linköping 15 procent.
– Det känns hoppfullt att få prata kultur nu när vi vet att restriktionerna släpper. Östergötland är ett bra kulturlän att bo i, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, som även framhöll att det möjliggjorts av de goda relationerna mellan regionen och kommunerna.
Genom att slå ihop verksamheterna hoppas man bland annat kunna ha en gemensam säljorganisation och kommunikation samt bättre kunna utnyttja verksamheternas lokaler. I beslutsunderlaget framgår även att förhoppningen är att man ska kunna stärka regionens utbud av musik och scenkonst.
En risk som framhålls i den utredning som ligger till grund för beslutet är att Östgötamusiken, som är en mindre organisation, skulle få svårt att ta plats vid en sammanslagning. Därför föreslås de tre verksamhetsdelarna i Scenkonst Öst: Östgötateatern med Ung scen Öst, Norrköpings symfoniorkester och Östgötamusiken, ska organiseras i tre tydligt självständiga delar med egna konstnärliga ledningar.
Sammanslagningen ska träda i kraft den 1 januari 2023. För att förslaget ska gå att genomföra krävs att kommunerna Linköping och Norrköping beslutar om förslaget.