"Prologer" vill skildra känslan av mellanförskap

Flykten från Iran. Uppväxten i Östergötland. Känslan av mellanförskap. Föräldraskap. Det är stora frågor, men få ord när Elnaz Baghlanian gör författardebut.


"Jag ville fånga det komplexa i vad en flykt innebär", säger Elnaz Baghlanian.

"Jag ville fånga det komplexa i vad en flykt innebär", säger Elnaz Baghlanian.

Foto: Malcolm Fallenius, Albert Bonniers förlag

Kultur2021-10-20 18:00

– Diktjaget är gravid, men jag var inte det då när jag började skriva. Jag hade inte ens träffat min partner då, säger Elnaz Baghlanian.

Boken heter "Prologer" och är hennes debut som författare. Det är närmare poesi än prosa när diktjaget uttrycker sina tankar kring den pågående graviditeten, det förestående föräldraskapet, minnet av en flykt från ett annat land, relationen till sammanhang och språk. I bakgrunden skildras också en närståendes ohälsa. 

– Det var många omkring mig som fick barn och jag tänkte mycket kring det. Så det var tankar jag ville utforska.

Det var sex år sedan. När hon själv blev gravid och sonen föddes slutförde hon boken, som blev klar förra året. Då var sonen ett halvår gammal. 

– Att själv bli mamma gav en kraft. Då kände jag att det är nu eller aldrig. Så under föräldraledigheten skrev jag klart boken, när min son sov.

Det är inte en självbiografisk bok, även om det finns inspiration från Elnaz egna tankar och upplevelser. Ett tema som återfinns i berättelsen är flykt och känslan av utanförskap, eller mellanförskap, som Elnaz själv kallar det. Hon var fem år när familjen flydde från Iran. 

– Flykten har påverkat mig mycket. Jag ville visa vilka spår en flykt lämnar och hur livet i exil påverkar. Allt det som är osynligt. Spåren, ärren, trauman. Hur det kan sätta spår generationer framåt. Jag är uppvuxen här, men känner ett mellanförskap. Det ville jag gestalta och undersöka.  

I boken skriver hon:

"När vi talar om flykt, talar vi sällan om vad som händer med ett barn som tvingas se sina föräldrar svälja stoltheten inför omvärlden."

Hon var fem år när familjen flydde från Iran och kom till Sverige. Efter en tid på olika flyktingförläggningar hamnade de i Åtvidaberg. När Elnaz var tio år flyttade familjen till Linköping. Som barn och ungdom gick hon i Ekholmsskolan och på Folkuniversitetets gymnasium. Sedan studerade hon litteraturvetenskap på Linköpings universitet och fortsatte utbilda sig till förläggare. Fram till föräldraledigheten 2020 var hon chefredaktör för Svenska Pens nättidning. Idag är hon verksamhetschef på Författarcentrum öst i Stockholm. 

– Skrivandet har alltid funnits där för mig och den här berättande lyriken var en form som passade mig bra. 

Blir det fler böcker?

– Jag hoppas att det här inte var den sista berättelsen, men just nu måste jag landa i den här boken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!