En vattenspridare gör sitt bästa för att fukta Landeryds hembygdsparks torrgula gräsmatta. Några meter bort står en stor, halvfärdig läktare i trä. Det är Kulturaktörerna själva som hjälps åt att bygga den och samma sak gäller för kulisserna som satts upp framför de gamla röda husen på trädgården.
– Vi försöker göra så mycket som möjligt själva. Både bygga, fixa kostym och smink, marknadsföra och allt vad det är, säger Jenny Andreen.
Sommarens föreställning blir Kulturaktörernas femte raka i Landeryd och det har precis skrivits ett nytt kontrakt för ytterligare fem år. De fyra första somrarna gavs klassiska komedier som "Söderkåkar", "Hemvärn och påssjuka" och "Där fick du", men lagom till femårsjubileet har Jocke Gustavsson skrivit en helt ny fars.
– Det är svårt att hitta aktuella farser, redan fjärde året hade vi lite problem med vad vi skulle spela. Så vi valde att göra en egen. Vi håller oss ganska klassiskt, med klassiska farsingredienser, säger Jocke Gustavsson.
Pjäsen utspelar sig 1942 på en gård där ägaren försöker driva ett vandrarhem i jakt efter rikedomar. Problemen – ingen fars utan problem – börjar hopa sig när ägaren spelar bort sitt banklån och banken vill ha tillbaka pengarna, eller den pantsatta gården.
För vem är pjäsen skriven?– Vi har en grundpublik som är lite äldre, men vi har också märkt att det kommer en hel del unga också, säger Jocke Gustavsson.
Rebecka Dellskog fyller i:
– Äldre har ju en större tradition av att gå på teater men vi vill att unga ska komma och inse att det här är kul. Det som märks med den här nyskrivna pjäsen är humorn, det är ofta svårt med äldre farser – skämten är ibland ganska omoderna. Jocke är väldigt duktig på att hitta och skriva komik och det här tilltalar nog alla åldrar.
Ensemblen är nu uppe i en intensiv treveckorsperiod med repetitioner fram till premiären 11 augusti. Sen ges åtta föreställningar innan kulisserna och läktaren rivs igen.
– Då ska det bort. Men det är också det roliga på något vis: man skapar något under åtta veckor, de som kommer hit kommer hit, sen är det borta, säger Rebecka Dellskog.
Trots att teatern håller till utomhus är pjäsen mer eller mindre vädersäkrad.
– Med tanke på hur vädret har varit så kommer väl allt regn i augusti. Men vi spelar i alla väder och föreställningar i regn brukar faktiskt kunna bli de bästa. Då är vi så måna om att publiken ska få något bra, säger Jenny Andreen.
– Det blir ofta en intressant stämning där vi tycker synd om publiken och de tycker synd om oss. Men det är bäst att bara strunta i det och köra!