Mot slutet av kvällen sprider spänningen sig över Wallenbergssalen i samma stund som en fråga från publiken ekar i högtalarsystemet. Samtalsämnet är historikern Johan Perwes bok "Bländad av brunt – Nazismen och motståndet i Linköping 1933 – 1945" som handlar om stadens "bruna" förflutna.
Författarens besök drog till sig en stor publik till Östergötlands museum. Bo Hernborg är pensionerad historielärare och en av dem som kom för att lyssna på Johan Perwes föredrag.
– Jag är Linköpingsbo och intresserad av lokalhistoria, säger Bo Hernborg.
Andreas Gustafsson, som också lyssnade på föredraget, betonar den underliggande spänningen.
– Man vet ju att det funnits militär i den här staden och det är väl ingen nyhet att militären då var ganska pronazistisk. Jag tror dock att boken väcker väldigt många frågor hos människor som är släkt med dem som nämns i den. Vi måste rensa på vår bakgård innan vi kan stå upp för saker och ting, säger Andreas Gustafsson.
Correns kulturchef Erik Jersenius anslöt på scenen för att samtala om tidningens förflutna. Mycket av samtalet kretsade kring varför Corren tog intog en pronazistisk hållning under 1930-talet och andra världskriget. Efter att samtalet hyllade Linköpingsbon Cecilia Friberg Johan Perwes arbete.
– Det är jätteintressant forskning som han har gjort som kanske även öppnar dörren för andra forskare. Det är ju ett väldigt angeläget ämne, säger Cecilia Friberg.