– Jag tänker att kreativitet är som en urkraft som alla människor har i sig. Med rätt förutsättningar, envishet och lite tur kan alla upptäcka den, säger Kim Ekerstad.
Till vardags jobbar han på Linköpings stadsbibliotek och på fritiden ägnar han sig åt foto, sitt stora intresse.
Kollegan Åsa Lundin Hedström har också ett genuint intresse vid sidan av sitt heltidsjobb. Hon skriver berättelser.
– Jag har skrivit i hela mitt liv. Dessutom är jag enormt intresserad av människor. I mötet med människor kan vidunderliga historier skapas, även utifrån vad som inte sägs.
För några år sedan fick de båda biblioteksassistenterna idén att göra en bok tillsammans om kreativitet, baserad på intervjuer med kulturarbetare som har anknytning till Östergötland. Linköpingsbaserade Dibb förlag tyckte idén var bra och arbetet kunde börja.
– Det där med kreativitet och drivkrafter fascinerar oss, vi ville ta reda på mer. Så vi skrev långa listor med namn på kulturarbetare vi gärna skulle intervjua. Efter hård gallring hade vi bestämt oss för 17 personer, säger Åsa Lundin Hedström.
De utvalda kulturarbetarna jobbar med olika slags skapande, däribland som musiker, konstnär, skådespelare, dansare, författare, poet och fotograf. I "Eldfängd" berättar de om hur deras kreativitet formats, om förebilder och inspiration, kritik och beröm, om branschen och om mötet med publiken.
Det finns en röd tråd i de 17 berättelserna, konstaterar Åsa och Kim. Vilja och envishet tycks vara nycklarna för de flesta kulturutövare.
– De släpper inte den kraft som de hittat inom sig, säger Kim Ekerstad.
– Som en pitbull, lägger han till.
Glädjen i skapandet ingår också i den röda tråden, liksom nyfikenheten och strävan efter att utvecklas. Men även den mörka sidan är gemensam, tycker de sig ha märkt. Som att tvivla på sig själv och att klara av att få kritik.
– Och ändå, ett enda positivt möte med någon som blivit berörd av det man gjort kan vara hela grejen, det kan betyda allt. Det tycker jag också har märkts i våra samtal, säger Åsa Lundin Hedström.
Bokens titel med det ålderdomliga ordet Eldfängd står för det författarna vill förmedla. Som att våga brinna, att inte ge upp, att stenhårt hålla fast vid lågan.
Det låter som en beskrivning även av er själva.
De tittar på varandra och konstaterar att ja, kanske det. För visst har det tagit mycket tid för dem att genomföra bokprojektet parallellt med deras heltidsarbeten och familjeliv. Men det har också givit dem energi.
– Alla vi har intervjuat har gett så mycket av sig själva, det har varit rena lyckoruset att få träffa dem, säger Kim Ekerstad.
Boken har stor betydelse för deras egna kreativa resa och de har planer på en uppföljare.
– Genom det här projektet tar jag steget ut i offentligheten med mina bilder, säger Kim Ekerstad.
Åsa Lundin Hedström har insett att större projekt, som hon tidigare mest gått och drömt om att göra, går att genomföra.
– Alla omständigheter och ursäkter som hållit mig tillbaka är helt borta. Det här har varit galet kul, jobbigt och lärorikt. Om du verkligen vill göra något – gör det.
Den 1 april öppnar en fotoutställning kopplad till "Eldfängd". Premiären sker på Vadstena bibliotek där utställningen blir kvar till 30 april. Mellan 5 juni och 25 augusti visas den på Linköpings stadsbibliotek. Därefter flyttar den över till Norrköpings stadsbibliotek där den visas under hela september.
Några citat ur boken:
”Min främsta drivkraft i livet har varit leda och uttråkning.”
”Jag finner mycket inspiration i vardagssituationer.”
”Jag kan läcka ut min egen smärta genom musiken och jag tror det tillkommer ytterligare en dimension till de som lyssnar.”
”Jag går inte runt och väntar på att någon slags kreativitet ska komma över mig som jag kan göra någonting av. Så fungerar det inte alls, utan det är ett dagligt arbete som måste utföras.”
”Respekten för publiken blir bara större och större ju äldre jag blir.”
”Jag fattade inte att man var tvungen att lämna ut sig själv och tränga ner djupt i sina känslor.”
”Självkritik och självrannsakan pågår hela tiden och jag är min egen värsta kritiker.”
”Men istället för att lita på mig själv och bara komma in i ett flow, så tänker jag en massa negativa tankar. Det tar mycket kraft och ork.”