Han för Linköpingsprofilens snapsvisetradition vidare

Komikern Gussy Löwenhielm uppmärksammar att hundra år gett sedan folkomröstningen om alkoholförbud genom att ge ut snapsvisebok

Gussy Löwenhielm ligger bakom instagramkontot Fredsdruvor. Där delar han bilder på ståtliga sekelskifteskvinnor tillsammans med underfundiga texter.

Gussy Löwenhielm ligger bakom instagramkontot Fredsdruvor. Där delar han bilder på ståtliga sekelskifteskvinnor tillsammans med underfundiga texter.

Foto: Lovisa Åslund / Gussy Löwenhielm

Kultur2022-07-14 19:00

”När vi får en rödvinsfläck tar vi fram saltet. Sen citronen. Och efter Tequilan har vi glömt bort fläcken.”

Gussy Löwenhielm är komikern och copywritern bakom det populära instagramkontot Fredsdruvor. Där delar han bilder på ståtliga sekelskifteskvinnor tillsammans med underfundiga texter som kan se ut som exemplet ovan. Nu har han gett ut en snapsvisebok med egenskrivna visor, en tradition han har med sig från sin morfar, Linköpingsprofilen Olle Wahlbeck. 

Vi möts i Gamla Linköping, där Wahlbecks repslagerimuseum fått en central plats. Hit brukade Gussy i barndomen komma med sin morfar för att pröva på det hantverk som under 1900-talet gjorde familjen till en av de mest inflytelserika i Linköping. Gussy säger att han fortfarande kan bli lite stolt när han kommer hit, men själv var han aldrig särskilt bra på att slå rep. 

undefined
Gussys morfar Olle Wahlbeck drev Wahlbecks fabriker. På fritiden tyckte han om att sjunga och samla på snapsvisor - en tradition han fört vidare till Gussy Löwenhielm.

Wahlbecks fabriker var under 1900-talet en av de största industrierna i Linköping. Familjeföretaget grundades på 1870-talet av Adolf Fredrik Wahlbeck och tillverkade i början rep för att sedan gå över till mattor. Wahlbecks lät bygga bostäder åt sina anställda under bostadsbristen och företaget var en viktig del av Linköping i nästan ett sekel, tills nedläggningen 1972. 

undefined
Wahlbecks fabriker 1916. I nästan ett sekel var det en av Linköpings största industrier.

Olle Wahlbeck rattade företaget de sista åren. När han inte jobbade tyckte han om att sjunga snapsvisor och han samlade på visor i en liten bok. Det var han som skolade in Gussy Löwenhielm i snapsvisekonsten. Gussy berättar att morfadern vanligtvis var väldigt ordningsam och systematisk. Men när det skulle sjungas snapsvisor kunde andra sidor skymta fram. 

– Då fick man se sin morfar med nya ögon. Man kunde få höra honom skoja om pungen, det var väldigt roligt. 

En gång frågade Gussy sin morfar om inte han också kunde få skriva en snapsvisa. 

– Då sa han absolut och berättade att en snapsvisa ska antingen handla om alkohol eller så ska den vara så jädrans knäpp att man förstår att alkohol har varit inblandat, berättar Gussy. 

undefined
"En snapsvisa ska antingen handla om alkohol eller så ska den vara så jädrans knäpp att man förstår att alkohol har varit inblandat" berättar Gussy.

För tio år sedan gav Gussy ut snapsviseboken ”Brännvin, vad döljer du för mig” och nu, lagom till hundraårsdagen av folkomröstningen om alkoholförbud, ger han ut en ny som heter ”Snapsvisor och fredsdruvor – motboken för dig som är för”. Gussy säger att det känns kul att föra traditionen vidare. 

Får man ha en sådan här lättsam inställning till alkohol idag?

– Jag har utgått från att folk tycker att det är roligt med alkohol. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!