Hon får åtråvärd plats på Formex

Liu-student undersöker gammal hantverksteknik.

Foto:

Kultur2018-08-20 13:30

Disa Bennich från Norrköping är en av höstens "Design students selected by Formex". En prestigefull utmärkelse som tilldelas tolv nyutexaminerade studenter inom design och hantverk varje. Hon kommer därför att vara med på Formex stora inredningsmässa som börjar den 21 augusti.

Disa Bennich berättar att hon alltid har tyckt om att tillverka saker med händerna. Efter att ha jobbat inom auktionsvärlden och sett föremål från olika perioder, bestämde hon sig för att satsa på konsthantverk. Nu har hon precis gått klart det treåriga programmet ”Slöjd, hantverk och formgivning” vid Linköpings universitet.

Examensarbetet som hon uppmärksammas för har hon gjort tillsammans med Vera Rönn, som går i årskurser under. Ämnet för deras arbete är miljö och repslagning.

– Förr gjorde man rep manuellt, man slog rep. Det är en mycket gammal teknik, berättar Disa Bennich.

När de båda studenterna jobbade på repslageriet i Gamla Linköping började de tänka kring hur tekniken skulle kunde användas idag.

– Vi gjorde rep av saker som gamla lakan och bubbelplast. Det var ett sätt att se om man kunde göra skräp till en resurs.

I sitt examensarbete sydde sedan Disa Bennich bland annat en väska av repen för att visa hur de kan användas

– Det är ett experimentellt arbete. Vi har undersökt olika tankegångar. Hur man kan ta till vara på gamla tekniker i dag.

Det är bland annat samhällets förhållningssätt till ”slit och släng” som de har velat ifrågasätta.

– Hur skulle man kunna se avfall som en resurs? Att man kanske inte slänger ett klädesplagg när man använt det färdigt, utan att man kan göra något annat av det.

Hon hoppas kunna fortsätta sitt projekt med workshops för barn och unga.

– Vi vill få dem att fundera kring vilka resurser som finns runt omkring oss, säger Disa Bennich.

–Vi gjorde rep av saker som gamla lakan och bubbelplast, beättar Disa Bennich.
–Vi gjorde rep av saker som gamla lakan och bubbelplast, beättar Disa Bennich.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!