Utställning om Mariupol invigd: Kvinnor om livet i krig

Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk invigde utställningen om Mariupol i Flygvapenmuseum i Linköping på lördagen. "Det är en betydelsefull utställning som visar kriget utifrån sex vanliga kvinnors och ett barns perspektiv".

Rinata Kazak med sin dotter Alisa tittar på utställningen. Hennes hem i Ukraina har också bombats och förstörts. I Linköping har hon än så länge hittat ett nytt hem.

Rinata Kazak med sin dotter Alisa tittar på utställningen. Hennes hem i Ukraina har också bombats och förstörts. I Linköping har hon än så länge hittat ett nytt hem.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Kultur2023-03-05 17:49

Ambassadören besökte Linköping för utställningens skull.

Mariupol är en av de städer som Ryssland nästan jämnade med marken förra året. I utställningen visas fotografier av journalisten Viacheslav Tverdokhlib som lämnade staden efter 23 dagars belägring och bilder med berättelser från sex kvinnor från Mariupol – om deras egna erfarenheter av kriget. Utställningen visar också en videofilm, dubbad till svenska, som bygger på en 8-årig pojkes dagbok från den belägrade staden. 

I den officiella invigningen deltog också medlemmar från Ukrainska föreningen Östergötland, samt östgötska organisationer och eldsjälar som berättade om sitt arbete med att hjälpa Ukraina – Väderstad Verken och Blågula Bilen var två av dem som var på plats.

– Hela Ukraina vet att Sverige stödjer oss och vi är tacksamma. Alla hjälpinsatser är viktiga, små som stora. Vi uppskattar det stöd som vi får från Östergötland och hoppas att man ska fortsätta med det. Det behövs och vi hoppas också att staten ska hjälpa de organisationer och personer som kämpar för att hjälpa ukrainare att vinna kriget, sa Andrij Plachotnjuk. 


Pavlo Melnyk, ordförande i Ukrainska föreningen Östergötland, berättade även om föreningens arbete med ukrainska flyktingar som befinner sig i länet.

– Sedan i mars förra året har vi skickat tio sändningar till Ukraina. Men vi har också olika aktiviteter i Linköping och försöker hjälpa ukrainare här. Vi har kontakt med cirka 200 familjer och ytterligare 200 personer är på väg hit. Många av dem har det tufft. Stöd som flyktingar får har inte ändrats på många år och ligger fortfarande på 61 krona per dag. Därför samlar vi kläder, hygienartiklar och leksaker för att kunna hjälpa ukrainska familjer i Östergötland, sa Pavlo Melnyk.


När utställningen invigdes kom flera besökare från andra delar av Flygvapenmuseum och tittade. Men merparten av publiken var medlemmar i ukrainska föreningen. Rinata Kazak och hennes sexåriga dotter Alisa stannade lite längre vid en bild som visar en förstörd byggnad i Mariupol.

– Vi kommer från Kharkiv och vårt hus bombarederas och brann ner innan vi flydde därifrån. Den här utställningen är viktig för att den sprider information och folk kan se vad som händer i Ukraina, säger Rinata Kazak.

Utställningen är öppen till 31 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!