På sina många resor med maken Gunnar Elfström hittade Karin visserligen arkitekturböcker för barn i museishopparna. Men det var franska böcker med franska hus och amerikanska böcker med amerikanska hus.
När hon pensionerades från arbetet som översiktsplanechef på Linköpings kommun tog hon tag i sin gamla idé att skriva boken som saknas – en svensk arkitekturbok för barn, med svenska hus.
– Jag vill väcka barnens intresse. Få dem att fundera över hus, hur de är byggda och varför de ser ut som de gör, säger hon.
Hur skriver man då för att få barn intresserade?
Karin valde att utgå från hus där det finns spännande och roliga historier att berätta, samtidigt som de kan ge grundläggande kunskaper om svensk arkitektur. Här finns dödsfällor på Glimmingehus. Här finns historien om flickan som red uppför trapporna på hotell Knaust – och lät hästen ta hissen ner – och den om en annan flicka som skänkte sina sparpengar till bygget av Stockholms stadshus. Här finns skampålen på Stortorget i Stockholm och dassen där man uträttade sina behov i grupp.
Barnen utmanas att bli arkitekturdetektiver och lära sig se hur gamla hus är och hur de är byggda. De får veta hur arkitekterna tänkt när de ritade byggnader som Globen, Universeum och Turning Torso.
Allt är kongenialt illustrerat av Kristina Alfonsdotter och resultatet är en riktig pärla till bok, lika lustfylld som bildande. Boken må rikta sig främst till barn, men är lika läsvärd för vuxna. Kapitel om byggnader som Centralbadet i Stockholm, Stora Sundby slott och Maltes pyramid väcker en stark lust att åka dit och titta själv.
– Jag har tänkt att det ska vara roligt också för föräldrar, far- och morföräldrar och andra vuxna som läser tillsammans med barnen. Men även för andra vuxna som vill ha en enkel och förhoppningsvis rolig introduktion till arkitektur, säger Karin.
Boken ställer öppna frågor om vad som är vackert och fult.
– Vad jag själv tycker är inte så intressant. Det intressanta är att få barnen att tänka själva och kanske skapa ett samtal med vuxna som de läser tillsammans med, säger Karin Schönmeyr Elfström.
Tre östgötska byggnader återfinns i boken. Det är Mårten Skinnares dass i Vadstena, Östra Torpstugan i Friluftsmuseet Gamla Linköping och Katscha – det supermoderna bostadshuset som byggdes på pelare i Norrköpings industriområde.
Boken är utgiven på Linköpingsförlaget Dibb.