Välsnickrad fars i dito Linköpingsmiljö

CCCC Casanova sökes, Sagateatern i LInköping

18 december 2014 13:44

Med: Anders Gustavsson, Anna Dahlén, Jocke Johansson, Jocke Gustavsson, Lasse Olofsson, Louice Ottosson, Niclas Angerborn (regi och manusbearbetning) och Regina Lund.

30 december

Många tror att det är lätt att spela fars. Det är det inte. Tvärtom. För att lyckas måste man balansera på den hårfina linjen mellan å ena sidan verklig komik och å andra sidan det överspel som i värsta fall gör framförandet rent pinsamt. Och man måste ge publiken chansen att reagera på tokerierna, men ändå inte bli ofokuserad eller tydligt smickrad när skrattsalvorna ekar i salongen.

Det tajta och rappa gäng som intar scenen i ”Casanova sökes” grejar allt detta. De är inte ett dugg pinsamma. De behärskar farskonsten fullt ut och verkar ha lika roligt som vi åskådare i den dråpliga pjäsen som skrevs av tyskarna Franz Arnold och Ernst Bach – men utan att för ett ögonblick tappa kontrollen på tempot i föreställningen.

Året är 1927 och uppsättningen är lämpligt nog förlagd till Linköping. Fröken Fallman (Louice Ottosson) vänder tillbaka till barndomsstaden efter att ha förkovrat sig i Stockholm. Hon blir hemskjutsad i automobil (!) av sin sliskige bekant Greger Svanberg (Anders Gustavsson) som låter flosklerna rinna ur sin väloljade trut.

Mamma Fallman (Regina Lund) låter sig tjusas, medan pappa fabrikören själv (Lasse Olofsson) iscensätter ett händelseförlopp som ska förmå dottern att i stället välja pappans kompanjon Sixten Smygström (Niclas Angerborn).

Lägg därtill en glömsk och stapplig betjänt (Jocke Johansson), en filmdiva (Anna Dahlén) och hennes svartsjuke fästman (Jocke Gustavsson) och förvirringen är total. De lokala anspelningarna duggar tätt och inte minst Corren spelar en avgörande roll i handlingen.

Enligt programbladet har många av skådespelarna varit med länge i svängen, medan andra är mer nybakade. Den skillnaden märks föga. Alla känns övertygande i sina roller och när pjäsen är slut tänker jag – som är ganska svårflörtad när det gäller fars – att den gärna hade kunnat vara lite längre.

Och kvällen bjuder inte bara på roande och charmigt skådespel, vi vankas även bröd å det finurligaste under pausen. Och en extra eloge till scensnickerierna av Jocke Johansson. Illusionen av praktvåning i Vasastaden är total.

”Casanova sökes” spelas till och med 31/1. Läs mer på www.teaterexpressen.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Lundberg