Syntklubben firar 20 år

Syntmusiken var som störst på 80-talet, men i Linköping lever subkulturen kvar. Föreningen Nuclear Nation firar 20 år, och ser inte att intresset avtar.

Lina Eneberg, Bodo Endres, Karin Hartmann och Rikard Karlsson sitter i styrelsen för Nuclear Nation.

Lina Eneberg, Bodo Endres, Karin Hartmann och Rikard Karlsson sitter i styrelsen för Nuclear Nation.

Foto: Hedda Themner

Linköping2018-10-18 17:00

Vi träffas utanför The Crypt för att prata om föreningen, för det är på Ågatan som de håller till med sina evenemang nu för tiden. Nere i den lilla klubblokalen fastnar skorna i golvet, här har en del alkohol spillts under årens lopp.

– Den här lokalen passar oss jättebra, både stämningen och namnet, säger Karin Hartmann, föreningens kassör.

När vi ska ta bilder ursäktar hon sig för sin klädsel, hon har blåjeans på sig. De andra styrelsemedlemmarna är klassiskt helsvarta. Men på jubileumsfesten den 27 oktober kommer det antagligen att vara många utspökade gäster.

– Vi slår ihop det lite, födelsedagsfirande med live-band och halloweenfest med utklädnader. Många av våra gäster brukar uppskatta att klä ut sig och spexa till det. Halloween brukar vara ett bra tillfälle för det, och så funkar det med mörkt och svartklätt som de flesta har annars, säger Rikard Karlsson, sekreterare i Nuclear Nation.

Tre band kommer att uppträda under kvällen: Dark side cowboys, Ninedee och Bête noir. Inte sedan 2013 har Nuclear Nation haft live-band på sina klubbar, men är det jubileum så är det. Bête noir kommer dessutom från Linköping, så det blir lokala influenser. Syntscenen i Linköping är högst levande.

– Den finns och lever och frodas. Det kommer lite i omgångar. När syntmusiken också har blivit lite tuffare och tyngre så har det lockat in lite mer hårdrocksfolk. Nu för tiden är det okej att både gå på synt- och hårdrocksspelningar. Det var jättetabu på 90-talet. Det är svårt att se skillnad på rockare och syntare nu för tiden, berättar Rikard Karlsson.

1998 startades föreningen i Linköping. Det var några studenter som kände att det fanns för lite synt i staden. I dag är det knappt några studenter med i föreningen längre, och ingen av de som startade är kvar. Men även om föreningen och musiken förändras så står Nuclear Nation stadigt.

– Kollar man strukturen rent musikmässigt så har det ändrat sig ganska mycket över tiden. Från början var det mycket syntpop. Sedan har det blivit mer och mer hårdrocks- och metallinfluenser, vilket har gjort att det blir lite hårdare. Men det går i vågor litegrann, vad som är inne så att säga. Just nu är syntwave eller retrowave inne. Alltså mycket 80-tals inspirerad, lite gladare och ljusare musik. Nästan lite Nintendo 8-bitarsaktikgt, säger Rikard Karlsson.

Föreningens ordförande Bodo Endres hoppas att det ska komma mycket folk och fira på jubileumsfesten. Han poängterar att man inte längre behöver vara medlem för att få gå på klubbarna. Men ett medlemskap kostar å andra sidan ingenting. Just nu har föreningen runt 80 medlemmar, som får information om vad föreningen pysslar med och vad styrelsen bestämmer.

Bodo Endres började själv att lyssna på syntmusik när han var liten. Han gillade musiken från gamla barnprogram och pappans gamla skivor med ovanlig 80-talssynt.

– Jag kan inte säga varför jag tycker om just syntmusik. Men jag kan förklara hur det känns. Jag tycker synt känns elegant och lite mörk - men positiv. Jag gillar också allting runtomkring den alternativa scenen: människor, kläder, stämningen, det tillhör, säger Bodo Endres.

Kommer Nuclear Nation att fira 40-årsjubileum år 2038?

– Ja det tror jag. Om vi har funnits så länge som vi har nu, så kommer det inte att bli någon skillnad då, svarar Bodo Endres med säkerhet i rösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!