Varningar ger debatt

19 oktober 2015 06:00

I feministiska diskussionsgrupper på Facebook förekommer ibland markeringen TW före inlägg, vilket står för trigger warning. Företeelsen, försvenskad till triggervarning, har kommit till Sverige från USA och väckt en hel del diskussion på senare tid.

Tanken är att triggervarningen ska ge möjlighet för den som vill att slippa en viss typ av innehåll. Det kan handla om ett litterärt verk till exempel, med rasistiskt eller våldsamt innehåll. I USA har studenter velat ha varningar på vissa av kurslitteraturens verk. Idén har mött hård kritik på sina håll; en del anser att det står i motsättning till hela tanken med universitetsstudier och det kritiska tänkandet, vilket väl är riktigt. Såvitt jag vet har inte triggervarningar fått något fäste vid svenska universitet.

Samtidigt pekar begreppet ut mot samtidstendenser. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tog upp ordet i sitt tal i Almedalen i somras och menade att det riskerar att befästa existerande grupper och därmed bidra till polarisering. "Identitetspolitiken spökar där bakom", sa KD-ledaren i talet.

Å andra sidan: Att kritisera ett till synes så räddhågset och begränsande förhållningssätt är kanske alltför enkelt.

Gruppen "Varför apor aldrig bär rosa klänning" på Facebook har en klart formulerad policy för triggervarningar. De ska användas vid inlägg som handlar om bland annat krig, död, våldtäkt och anorexi. I ett sådant sammanhang blir varningen betydligt rimligare än när det handlar om akademiska studier.

Skriv gärna om ni har tankar kring detta!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Erlandsson