Nya ordlistan har blivit större

30 mars 2015 06:00

Inom kort kommer en ny utgåva av Svenska Akademiens ordlista. Nyheterna är många och i sammanhanget ganska stora, sedan den förra utgåvan 2006. Det framgår av en artikel i nya numret av Språktidningen. Som vanligt rensas många gamla ord ut och nya tillkommer. Någon kanske sörjer mörkalf och drätselkontor – å andra sidan får kundpinne och frisparkssprej sin existens bekräftad.

13 000 nya ord tillkommer och ordlistan ökar sitt omfång från 1 100 sidor till 1 600. Tills vidare finns den bara i tryckt form.

Orden speglar samhället. Det märks bland annat på en ökad uppmärksamhet på jämställdhet. Fler könsneutrala ord finns med – till exempel det mycket omdiskuterade hen, vars belackare nu alltså har självaste Akademien emot sig. (Personligen tycker jag att det känns allt mer naturligt, och praktiskt är det onekligen.)

Miljöfrågorna sätter också sin prägel på denna den fjortonde utgåvan av ordlistan, med ord som klimatsmart och utsläppstak.

Utöver förändringar på ordnivå tillkommer flera principiella nyheter. Ordlistan blir mer generös vad gäller böjningsmönster. Sammansättningar sorteras annorlunda. Vissa fraser – sådana som torka av – införs i ordlistan.

Den nya utgåvan ger också mer information om uttal och inte minst betydelser. Därmed vidgas ordlistans användningsområde. I dag får man ofta gå till en ordbok för att hitta betydelsen av ett visst ord.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Erlandsson