Fler tankar om slatten

31 augusti 2015 06:00

Förra veckan svarade jag på en fråga om ordet pojken i betydelsen sista skvätten i en flaska. Den förklaring jag hittade var att det handlar om en gammal uppfattning om att den som fick "pojken" skulle få söner framöver. Så säger böckerna och därmed är det den förklaringen man bör ta mest fasta på.

Men läsare har hört av sig med alternativa teorier, som också kan ha relevans i sammanhanget.

Lars Jacobson skriver att han hört förklaringen att det handlar om en sista skvätt i flaskan som på finare restauranger skulle sparas till den person, pojken, som var vinkypare. Han skulle därmed få möjlighet att provsmaka olika viner för att lära sig och så småningom kunna gå vidare i karriären. Det kan också syfta på en skvätt som lämnas i varje glas, skriver han. Den skvätten skulle då på motsvarande sätt sparas till vinpojken.

Bror Gårdelöf har hört en liknande förklaring, nämligen att befälet lämnade det sista i flaskan till skeppspojken, som serverade.

En annan variant bidrar Sven-Olov Stehager med. Den förklaring han mött är att "pojken" syftar på just sista slatten men att innebörden skulle vara att den som får "pojken" blir den som får stå för notan vid restaurangbesök.

En förklaring behöver inte utesluta en annan. Ord och uttryck kan användas med olika innebörd i olika sammanhang. Ett och samma uttryck kan ha uppstått på olika håll och av olika anledningar.

Så jag tackar för bidrag och välkomnar nya frågor att ta upp i spalten!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Erlandsson