Sci fi-fans möts på mässa i Linköping

Kan Terminator bli verklighet? Hur skriver man science fiction? Och finns det troll? Nästa helg kan du diskutera sådant med likasinnade från hela landet på Frimis i Linköping.

28 juli 2015 16:06

Det är dags för Confuse, Linköpings egen science fiction- och fantasykonferens som i år dessutom är sammanslagen med Swecon, den årliga nationella kongressen.

Confuse har arrangerats sju eller åtta gånger sedan starten 1991, Swecon är inne på sitt artonde år. Och den här gången är de alltså en enda stor kongress, en möjlighet för alla som gillar science fiction och fantasy att träffas, lyssna på föreläsningar och möta intressanta författare.

– Det finns ingen som tjänar pengar på det här, det är fans som ordnar det här helt på frivillig väg. Det är inte en sådan mässa dit det kommer skådespelare och tar betalt för sina autografer, berättar Britt-Louise Viklund från Linköping.

Hon är en av åtta personer som jobbat med att arrangera årets kongress, och hoppas att årets Confuse ska locka 150–200 pratglada personer.

– Jag har hängt med sedan starten, säger Britt-Louise Viklund, som lärt känna många andra science fiction-läsare genom åren.

– En del av nöjet är att träffa gamla bekanta och knyta nya kontakter. Vi har en tidig programpunkt, på lördagen, för dem som går på sin första kongress. Det kan vara lite uppförsbacke annars, innan man kommer in i det, fortsätter hon.

Årets program är stort och brett och fullt av spännande punkter. Några exempel:

Lördag kl 18: Professor Olle Häggström från Chalmers håller en föreläsning på temat ”Kan Terminator bli verklighet?” – ett högaktuellt ämne med tanke på att den ena experten efter den andre, bland andra Stephen Hawking, varnar för att artificiell intelligens kan bli mänsklighetens undergång.

Söndag kl 14: Paneldiskussion om den nya Star Wars-filmen, förväntningar och minnen.

Fredag kl 19: Gruppdiskussion om människor som säger sig ha sett troll i verkligheten.

Det blir också diskussioner om könsroller i science fiction, avlidne författaren Terry Pratchett och zombies. Och dessutom föredrag om knyppling, öltillverkning och textilkonst, samt en guidad vandring genom Linköping och mycket mer.

När Britt-Louise Viklund blir tillfrågad om vad hon tycker är mest lockande har hon svårt att välja något.

– Allt ser så spännande ut!, säger hon, men hon framhåller de tre författarna som är årets hedersgäster.

– Ben Aaronovitch är den som är mest känd internationellt. Han skriver om en polis som använder magi för att utreda brott i ”Rivers of London”. Han har också skrivit några avsnitt av tv-­serien ”Dr Who”, berättar hon.

– Kristina Hård är en svensk författare som skriver fantasy. Men Madeline Ashby skriver science fiction om robotar och AI, och så ska hon hålla föredrag om sitt jobb som ”consulting futurist” – hon anlitas av företag för att göra analyser av framtiden.

Britt-Louise Viklunds eget intresse väcktes i skolåldern när hon slukade allt på biblio­teket som var annorlunda och spännande. Att få henne att berätta om några gamla favoriter är omöjligt, hon upptäcker nya hela tiden.– Sådana som Heinlein och Asimov framstår säkert som ålderdomliga för en ung läsare i dag, med könsroller från 50-talet, säger hon.

Hon konstaterar att det finns mycket annat för unga läsare i dag, young adult-­serier som Hungerspelen, Divergent, Mortal instruments och Maze runner. Och Harry Potter, förstås.

Till vardags är Britt-Louise Viklund åklagare, men några deckare läser hon inte. I alla fall inte svenska. För denna science fiction-älskare är de alldeles för orealistiska.

– Allt i dem är fel, jämfört med den verklighet som jag känner, säger hon.

Confuse/Swecon

Vad: Den svenska nationella sf- och fantasykongressen 2015.

Var: Frimurarehotellet i Linköping

När: 7–9 augusti.

Hedersgäster: Författarna Madeline Ashby, Kristina Hård och Ben Aaronovitch.

Inträde: Medlemskap i Confuse funkar som biljett. Gratis för den som är under 26 år och anmäler sig före måndag.

Mer info och hela programmet: www.confuse.nu

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!