Vild fotosamling i Rimforsa

WILDLIFE – Norden möter Afrika, foto, NevaBooks, Rimforsa.

8 juni 2016 09:00

Visas till 14 augusti

En sextett djur- och naturfotografer skapar i sommar en atmosfär av wild life hos NevaBooks. Alla sex har satt en personlig prägel på sina verk.

Mats Andersson tillhör landets mest meriterade naturfotografer, har vunnit flera prestigefyllda priser. Han bor i Bauer-skogarna söder om Jönköping, omgiven av det mörka Smålands vilda natur. Mats skiljer ut sig en del från de övriga utställarna genom att söka distinkta konstnärliga uttryck. Samtidigt skildrar han egenheter och egenskaper hos djuren. Bilderna är särartade, laddade med mystik och ett för människan gäckande språk. Svärtan i bilderna för tankarna till koppargrafik, vilket skänker ytterligare trolsk pondus till helheten.

Även Per Lissels foton bärs upp av en speciell svärta och av ett nedtonat ljus. Med en poängterad kärvhet framhåller han bävrars och minkars livsbetingelser under vintertid. Kalla öppna vatten, blötsnö och mörker framstår lika ogästvänligt som det låter.

Niklas Virsén har "umgåtts" med myskoxar uppe på Dovrefjäll. Deras fysionomier skvallrar om nödvändigheten av ett säkerhetsavstånd. För Virsén är det konstnärliga anslaget viktigt. Ett par svartvita bilder har en ovanligt tilltalande grafisk stringens.

Magnus Nyman avporträtterar vilda och ibland farliga afrikanska djur. Han gör det på ett rakt och okonstlat sätt, men så att arten av deras natur kommer fram. Bilderna är lite som en hyllning till de djur han fångat med kameran.

Niklas Storm famnar brett om det vilda Afrika. Förutom djuren visar han savannen, vegetationen, det överblickbara landskapet. Men han zoomar också in och låter oss njuta av exempelvis en underskön leopard.

Per Bramfalk deltar för första gången i en utställning. I sina stiliga svartvita foton redovisar en säker blick för det sköna, det udda och det väsentliga.

Deltagande fotografer

Mats Andersson/N, Bashult

Per Lissel, Sundsvall

Niklas Virsén/N, Linköping

Magnus Nyman/N, Linköping

Niklas Storm, Arnebo

Per Bramfalk, Linköping

Beteckningen /N innebär att fotografen valts in i de svenska Naturfotograferna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!