Spänning bland spioner och finanshajar

Vår krimexpert Maria Neij har läst fyra nya deckar.

25 februari 2017 06:00

Camilla Grebe och Paul Leander Engström: Den sovande spionen

"Den sovande spionen" är Grebe & Leander Engströms tredje bok om Tom Blixen. Efter en lång sejour i Ryssland är Blixen tillbaka i Sverige, men återkomsten blir inte riktigt som han har tänkt sig. Privatlivet är skakigt och när hans vän och chef blir förgiftad riktar både Blixen själv och den svenska säkerhetspolisen misstankarna mot det stora landet i öst. Och när ett svenskt kärnkraftverk utsätts för sabotage trissas situationen upp rejält.

I korta och rappa kapitel trissar författarduon upp stämningen ordentligt i den här spännande thrillern som bjuder på en och annan riktigt intressant och tänkvärd intrigtråd. (Massolit)

***

Anders Roslund och Stefan Thunberg: En bror att dö för

Anders Roslund, känd för alla krimläsare som ena halvan av författarduon Roslund och Hellström, inledde härom året ännu ett samarbete, med manusförfattaren Stefan Thunberg, och bjöd läsarna på den mycket välskrivna och obehagligt spännande "Björndansen". Nu är Roslund och Thunberg tillbaka med "En bror att dö" för, som är en direkt uppföljare.

Storyn kretsar kring Leo, Felix och Vincent å ena sidan, och poliserna John Bronck och Elisa Cuesta å den andra. Gränsen mellan polis och brottsling, rätt och fel och ond och god är dock sällsynt suddig, och det är just det som, tillsammans med de knivskarpa lojalitetsbanden mellan huvudpersonerna i boken, gör den här thrillern extra läsvärd. (Piratförlaget)

***

Carolina Neurath: Gränslösa

Förra året debuterade ekonomijournalisten Carolina Neurath med finansthrillern "Fartblinda". Då var det bankerna, och kanske framför allt paralleller till HQ-kraschen, som dominerade intrigen. Nu, i "Gränslösa", är det högränteutlåning och inkassoverksamhet som närstuderas – och dramatiseras.

Journalisten Beatrice Farkas drar i gång en artikelserie om lånebolaget Kritan, men så snart hon gjort det blir en av Kritans grundare kidnappad och själv utsätts hon för en påfrestande granskning i samband med en insideraffär.

Neurath är duktig på att skapa fiktion av finansvärlden och spänningselement av vardagsekonomi, däremot blir både personer och handlingar lite väl entydigt onda respektive goda. (Piratförlaget)

***

Jørn Lier Horst: Nattmannen

Jørn Lier Horst har etablerat sig som en av de mest omtyckta norska kriminalförfattarna här i Sverige på senare år. Med sitt lugna berättande och sina vardagsnära men ändå ordentligt spännande intriger är det lätt att förstå varför.

I"Nattmannen" står ett avskyvärt brott i centrum: Mitt på torget i centrala Larvik har någon placerat ett avhugget huvud spetsat på en påle. Offret visar sig vara en ung flicka. Medierna och allmänheten går i spinn och kräver att polisen löser fallet. Men kommissarie Wisting står inledningsvis helt utan ledtrådar. Och det verkar som om svaren på hans frågor måste sökas långt utanför Larviks gränser. (Lind & Co)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Neij