Som gjord för ännu en tv-serie

Cilla & Rolf Börjlind: Sov du lilla videung

28 augusti 2016 06:00

Norstedts

Säg namnet Stilton och hela svenska folket tänker på Kjell Bergqvist som den nerdekade polisen i tv-serien "Springfloden", skapad efter Cilla och Rolf Börjlinds kriminalroman med samma namn. Nu kommer han tillbaka som polis på heltid i parets senaste bok, "Sov du lilla videung" – den fjärde i serien – där också den unga kriminalaren Olivia Rönning fortsätter att stå i centrum.

Handel med organ och pedofili, två ämnen som stötts och blötts förr i deckargenren, är bokens huvudteman. Till det fogas flyktingkaoset i Sverige hösten 2015, då 800 främlingar kunde strömma till Stockholms central på en halvtimma.

Makarna Börjlind är drivna kriminalförfattare. Utan krusiduller binder de ihop en rad parallellhandlingar där vuxna våldför sig på barn. Bakom det som sker finns diskussionen kring mänskors lika värde.

Är polisen njuggare med resurser till att utreda ensamma flyktingbarns öden än då det gäller samhällets etablerade? Och hur resonerar den som räddar penningstinna mänskors liv genom att ta organ från de värnlösa? Det är frågor som väcks.

I berättelsen finns horan som lyckas hålla sig fri från knark, sedan hon tagit sig an en liten flyktingflicka från Nigeria.

Där finns ensamma flyktingbarn som fiskas upp på Stockholms central, förs till en enslig plats och berövas sina njurar, innan deras kroppar kastas som slaktavfall i en grop.

Och i skuggorna väntar främlingshatarna.

Koppling mellan rumänsk maffia och underhuggare i Sverige möjliggör den cyniska organhandeln. Makarna Börjlind sattes på spåret av en artikelserie om Rumänien av Magda Gad i Expressen.

Privata små dramer pågår i marginalen: Stilton tar en fight för att bevisa att hans talanger som utredare inte rostat under åren han var uteliggare. Olivia blir gravid och slåss med detta faktum och Mette tänker hoppa av.

"Sov du lilla videung" börjar med ett brutalt mord. Vem mördaren är avslöjas i sista meningen. Dessförinnan har en vildsvinsgalt med en barnfot i munnen startat en annan mördarjakt. Allt i högt tempo.

Boken är spännande, mänsklig, rak och visuell. Därför är den, precis som föregångaren "Springfloden", som gjord för att bli film eller tv-serie.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!