Scenisk roadmovie om Dolly Parton

Betyg: 4 ”Dollywood”, Riksteatern i Vadstena.

21 oktober 2016 08:50

Av och med Anna Bromee och Anna-Lena Hemström

Riksteatern på Petrus Magni scen

Vadstena 16 oktober

Historien om Dolly Parton lämpar sig väl att berätta från scen, och förstås helst med mycket musik.

Dolly Rebecca Parton, som fyllde 70 år i januari, lever ett liv som är en klassisk askungesaga. Uppvuxen med elva syskon i en primitiv stuga i Sevierville, Tennessee. ”Vi var så fattiga att myrorna som burit iväg med smulor från vårt hus brukade komma tillbaks med dem”, lär hon ha yttrat.

Dolly bestämde sig från början att hon skulle bli stjärna och rik. Vägen dit var förstås lång och kantad av bakslag men som alla vet lyckades hon. Inte bara som countryartist utan senare också som skådespelare, entreprenör, företagare, världsstjärna.

Under den blonda peruken ovanpå den berömda yppiga kroppen finns en skarp hjärna, och dessutom är hon inte bara skönsjungande popcountrysångerska utan numera även något av en forskare vad gäller genuin amerikansk folk- och countrymusik.

Och så har hon varit gift med samme man, Carl Dean, i 50 år och han har aldrig någonsin fångats på bild.

Dolly är alltså en rätt intressant människa och ett fenomen i showbiz. Lika glamorös som seriös.

Anna Bromee och Anna-Lena Hemström har med lite regihjälp av Lill Lindfors vävt ihop en timslång föreställning där de lyckas berätta det mesta av Dollys historia fram till i dag, och självklart med hennes musik.

De gör det riktigt bra och båda sjunger mycket fint. Särskilt Anna-Lena Hemström har en fascinerande röst, inte helt olik Dolly Partons då och då, även om hon som tur är inte alls försöker imitera.

Med enkel rekvisita och ett fint gjort bild- och filmspel berättar de roligt och elegant om Dolly Partons liv från barndomen, via kriser och kamp fram till genombrottet och till den hon är i dag. 3 000 låtar, 175 miljoner sålda skivor, otaliga utmärkelser och en unik människa, inte bara kändis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!