Publiken är helt med på lite skruvad sex

Varför ska det vara så svårt att prata om sex? Det är allas vårt ursprung och borde vara det naturligaste som finns.

26 januari 2019 09:44

I stället är ämnet omgärdat av fördomar och föreställningar som skapar missförstånd och som dessutom kan ställa till det rejält för den som på något sätt avviker från normen. Och det gör vi väl alla lite till mans.

Skådespelaren och dramatikern Paula McManus (många minns henne som programledare för TV-serien ”Bullen” i slutet av 1980-talet) har gett sig i kast med detta tabubelagda ämne. Och det på ett på samma gång befriande roligt och avväpnande och tankeväckande sätt.

”Galleri 6” utspelar sig på ett konstgalleri med samma namn. Där ställer den mystiske och mytomspunne konstnären Sebastiano ut verk på temat sex. Som vanligt vill han provocera och roa med sina alster. Vernissagen hålls under överinseende av den tillknäppta och – åtminstone vid en första anblick – hämmade galleristen Bebé (Marika Strand). En efter en fyller besökare med de mest skilda bakgrunder det lilla galleriet för att titta på verken. Där är machomannen Bamse (Stina von Sydow) med sin mesiga maka Majsan (Anja Rajic), där är den analytiske Hans (Martin Waerme) i sällskap med den kärlekstörstande Frans (Jesper Barkselius). Och där är Griskvinnan (Ann-Sofie Andersson Kern), som är något av det mest hotande en kvinna kan vara: lustfylld och frispråkig och väldigt öppen och nöjd med att vara det. Och Andersson Kern blåser friskt och övertygande liv i den livsbejakande kvinnan.

I Paula McManus regi finns det ingen gräns mellan scen och salong. Skådespelarna talar med varandra och med oss i publiken. Och den lilla gråa hinna av obekvämhet inför ämnet som jag känner i början av första akten byts sakta men säkert ut mot en glädje över att McManus vågar språnget. Med humorns hjälp slinker hon elegant förbi det som hade kunnat bli förnumstigt och pinsamt. Och urpremiärpubliken är helt med på noterna.

Pjäsen blir visserligen lite övertydlig ibland. Och musiken dränker för det mesta skådespelarna när de då och då brister ut i sång. Men de medverkande är trygga och förankrade i sina stundtals ganska skruvade roller. Och som helhet är ”Galleri 6” en charmig och medryckande resa i alla de tankar om sexualitet som en människa kan ha och vad den gör med oss.

Så ut med språket. Säg ”knulla” eller ”orgasm” och se vad som händer. Eller för att använda Hans ord: ”Varför ska vi prata hela tiden? Kan vi inte bara göra't?”

”Galleri 6”

I rollerna: Ann-Sofie Andersson Kern, Jesper Barkselius, Anja Rajic, Marika Strand, Stina von Sydow och Martin Waerme. Manus och regi Paula McManus.

Stora teatern i Linköping 25/1. Spelas till 1/3. Spelas i Norrköping från 30/3.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
HELENA LUNDBERG