Närodlat och närproducerat är bäst

Lotta Lexén: Förlust

5 oktober 2016 14:47

Fredag förlag

Arv och miljö. De där två giganter som tycks göra oss till dem vi är. Och kanske också något tredje, något som bara är vi själva, personligheten med de egna erfarenheterna. Det där som inget i omvärlden riktigt rår på och som gör oss unika och oförutsägbara.

I sin första bok ”Genom dig” introducerade Motalaförfattaren Lotta Lexén karaktärerna Hanna och Lisen och kom att nå en stor grupp läsare. Där ställde hon individ mot släkt och familj på ett både utmanande och underfundigt sätt. Hennes andra roman ”Förlust”, nyss utkommen, följer detta spår och är i många stycken en fördjupning av den första boken.

En konstnär som begår självmord, en kvinna som mitt i ett lyckligt liv ställer sig framför tåget. Varför? Hanna och Lisen dras in i nya frågor som har många av svaren i Hannas egen livshistoria. Den unika egenskap Hanna bär med sig, att kunna läsa av andra människors tankar och önskningar och även påverka dem, visar sig ha koppling till en vidsträcktare grupp människor.

I detta större sammanhang framträder förmågan på både gott och ont. Handlingen rör sig mellan här och nu i Hannas och Lisens tillvaro i Linköping och den lågbegåvande Lenas skräckfyllda och klaustrofobiska värld i 1970-talets Jönköping. Lena hör till en grupp, en biologisk sekt, som inte är förenad kring religiösa dogmer utan av medlemmarnas unika egenskaper som förenar dem alla.

Sakta och säkert vävs dessa båda världar samman. Åter igen ställs individ mot familj. Lotta Lexén har skrivit en blandning av deckare, thriller och roman som helt går sin egen väg med en egen unik personlighet. Spänningen vägs mot ett psykologiskt och relationellt tema som tvingar läsaren till ställningstaganden och ständiga omvärderingar. Det är begåvat, det är underhållande och med en dörr öppen för det oväntade. En bok som du helt enkelt ska läsa i höst. Närodlat och närproducerat är bäst!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jakob Carlander