Måsteläsning om våldsbejakande islamism

Magnus Sandelin: Svenska IS-krigare – Från al-Qaida till Jihadi cool

9 oktober 2016 05:55

Fri tanke

Magnus Sandelin är en av Sveriges allra kunnigaste journalister inom sitt ämne: våldsbejakande islamism. Han har följt utvecklingen under många år; läst förundersökningsprotokoll, domar, SÄPO-rapporter, svensk och internationell litteratur. Han har förmodligen sett hundratals propagandafilmer på Youtube och Facebook. Han har också intervjuat människor som är eller har varit inne i den jihadistiska miljön. Den bok han nu ger ut är en kraftigt omarbetad och uppdaterad nyutgåva av Jihad - svenskarna i de islamistiska terrornätverken, som gavs ut 2012. Anledningen till att den behöver uppdateras efter bara några år är förstås att det händer så mycket på området. Fler och fler svenska medborgare beger sig till dit kriget finns för att göra jihad. Medan al-Shabaab (="Ungdomarna") lockade några tiotal till Somalia har resandet sedan den Islamiska staten utropades accelerat. Enligt Säpo var det 2013 ett trettiotal som rest för att ansluta sig till al Qaidaliknande grupper i Irak och Syrien. Ett par år senare närmar sig siffran 300.

Sandelin backar tillbaka till 1990-talet och en liten muslimsk församling i Brandbergen som är knuten till den algeriska terrororganisationen GIA. Därifrån drar han ut trådarna till Afganistan, Pakistan, Irak, Somalia och en rad andra länder. Liksom svenska städer som Kungälv, Göteborg, Halmstad, Malmö, Stockholm, Örebro. Jag får kött på benen för de där notiserna och tidningartiklarna som passerat förbi de senaste åren, om män som gripits misstänkta för förberedelse till terrorbrott, som dött i strider eller självmordsattentat, som deltagit i träningsläger och spelat in propagandafilmer. Så rykande färsk är den här boken att Magnus Sandelin har med den 35-åring som bodde i Sverige i flera år och dödades av belgisk polis i mars i år, efter terrorattentaten mot Paris och Bryssel.

Man kan läsa Magnus Sandelins bok på flera nivåer. Som en torr och saklig redogörelse med mängder av fotnoter: Detta har hänt. Som en utredande, förklarande, text: Så här flyter de olika grupperingarna in och ut ur varandra; al Qaida, al-Shabaab, Daesh/Islamiska staten. Om en tonar bort och ser ut att försvinna så dyker strax en annan variant upp, likt en hydra med många huvuden. Och så den mänskliga nivån, som kommer fram i intervjuerna. Till exempel med "Jessica", finskättad småbarnsmor och småföretagare, före detta partypingla, före detta skinhead, numera jihadistänka. Magnus Sandelin möter henne i lägenheten i Rinkeby, och Jessica förklarar varför hon låter sig bli intervjuad: "Jag tycker inte om bilden av en stackars fattig och vilsen muslim som råkar hamna hos någon som säger åt dem att 'här är nyckeln till Paradiset'. Det är mer komplext än så."

För alla som vill veta mer om den våldsbejakande islamismen och dess kopplingar till Sverige är Magnus Sandelins bok ett måste.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sterner