Imponerande sång och dans

Holgerspexet ”Tsar du revolution? eller Hela hovet stormar” på Forumteatern i Linköping

13 november 2016 14:00

Regi: Isabelle Germundsson

Skådespelare: Loa Ottosson, Jennelie Andersson, Hanna Göransson, Ruff Werme, Evelina Carlsson, Simon Wiström m fl.

Dansare: Hanna Åman, Elsa Bertils, Sofie Lärkhammar, Stina Åkesson

Forumteatern i Linköping

Spelperiod: 12–26 nov

Lysande! Ett härligt spex som mest liknar en fartfylld musikal på hög nivå. Temat spinner kring fria tolkningar av oktoberrevolutionen i Ryssland 1917. Ett oväntat ämnesval i dessa Putin-tider? Eller kanske inte? Här får vi möta Lenin som tysk spion, revolutionärerna Trotskij och Nadja Krupskaja. Tsarinnan framträder som imposant primadonna medan hennes dotter Anastasia är revolutionsromantiker. Galenpannan Rasputin är oväntat sansad.

Premiärkvällen drog spexet igång med fullsatt salong. Det verkade vara väl instuderat och noga genomrepeterat, även om genren medger spontana improvisationer. Publiken var ju sedvanligt aktiv med tillrop som ”omtag, högre, lägre, större, på östgötska” eller andra dialekter. Ensemblen var med på noterna och löste allt kreativt. Humor, språkvitsar och fyndigt rolig gestik kammade hem poänger. Exempel: ”Anastasia är i Trotskij-åldern”, ”Jag har läst både das Boot och das Kapital.”

Framför allt är det de många fantastiskt fullödiga sång- och dansnumren som imponerar – vilken timing och precision, med högt tempo och mycket spelglädje! Även alla replikscener satt mycket bra. Om det förekom sufflörstöd så var det inget som märktes. Skådespelarna och dansarna är skickliga och agerar med närvaro, energi och osvikligt engagemang.

För övrigt noterar vi den smarta lösningen med det väldigt spelsäkra Bandet Bandet inrymt i scenrummets övre del. Scenografi och dräkter har den där rätta, lätta och effektiva enkelheten. Föreställningen är omkring två och halv timme lång. Lite långt kan tyckas. Men helheten är så pass intressant och välgjord att tiden flyger iväg. Det här är nog ett av de absolut bästa spexen jag sett under åren. Imponerande av en ideell studentförening som i många avseenden kan betecknas som närmast professionell i så många sceniska gestaltningar. Hurra och skål för alla!

Holgerspexet

Ideell teaterförening vid Linköpings universitet.

Startades 1998 av Hälsouniversitetets studenter.

Fick sitt namn efter Nils-Holger Areskog (1929–2010, professor och prorektor vid Hälsouniversitetet.)

Mer info: holgerspexet.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!