Högljudd friluftsteater med bajshumor

”Kaos i fredagsmyset”, så lyder undertiteln till Nya Folkparksteaterns Suneföreställning i Gamla Linköping. Sören Olsson och Anders Jacobssons kända tjejtjusare har nya span på gång, samtidigt som familjen Andersson planerar en resa till Rom som behöver finansieras.

26 maj 2019 20:46

”Sune – kaos i fredagsmyset”

Betyg: 2

19 maj–11 augusti

Nya Folkparksteatern, Friluftsmuseet Gamla Linköping

Manus: Sören Olsson & Anders Jacobsson

Bearbetning & regi: Håkan Bäck

Prod: NBV Öst

Ensemble: Deivid Eddeborn, Tina Holmgren, Joakim Gustavsson, Disa Bäck, Simon J. & Ebbe B., Thomas Roos, Christine Eddeborn, Siri Swenson, Jimmy Uller, Nathalie Hjertstedt och Jacob Graf

Föreställningen börjar med att hela familjen presenteras och Håkan Bäcks bearbetning visar sig trogen originalkaraktärerna. Pappa Rudolf och mamma Karin har varsina kärleksöverraskningar på gång till varandra, och Sune är lika redo som vanligt för romans. Storasyster Anna vill mest gå på fest och lillebror Håkan Bråkan föredrar fredagsbus framför fredagsmys.

Denna gång kretsar intrigen dock kring något oväntade hyresgäster, som yogaälskarna Gunnel och Glenn – och Kitty och Jean som varit först med att åka ut från Melodifestivalen. Yogautövarnas unga dotter Bea är förstås den som hamnar i fokus i Sunes kikare, och skådespelaren Siri Swenson får henne verkligen att lysa och verka sådär speciell som Sune ser henne. Ända tills han kommer på att ogilla hennes övertagande av hans rum, och här är rekvisitan så pass smart att vardagsrumsväggen bara behöver fällas ner för en ny miljö.

De 60 minuterna är fartfyllda och bjuder även på både sång och dans. Ljudnivån är dock lite väl hög, på gränsen till skrikig, men alla barn håller koncentrationen ända till slutet. För vuxna vet jag egentligen inte om skämten håller måttet, men bajshumorn får ändå de flesta att skratta till sist. Eftersom Sune ska spelas hela sommaren är det säkert också en fördel att det görs under tak. Och hålls förväntningarna låga finns det goda möjligheter att bli positivt överraskad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Melinda Reyes Hiltunen