En naturbegåvning ute i skogen

Tre enormt stora målningar uppfyller gallerirummet. Tomas Ekström upprepar sig aldrig. Nu har han specialdesignat formen på målningarna.

18 september 2017 14:25

De liknar ett slags tunga säckar. Jordklotet bågnar av sin överlast. Men det vitala och spontanistiska färgmåleriet känner man igen. Fyllt av liv och energi.

Denne bygdens son bosatt utanför Björsäter är inte rädd för att ta risker. Stora penslar med rött, gult, blått, grönt i sprakande kombinationer. Ändå oftast klara färger. Måleri-måleri i första hand, men också innehåll som handlar om natur och industri. Teknikens miljöpåverkan.

Målningarna har titlar som ”Tussilagofabriken” och ”Ängsblandning”. Vad gör flyg och andra transportmedels utsläpp med ängsblommorna? Tack och lov predikar inte Ekström. Konsten och måleriet står i förgrunden, medan innehållet smyger sig på efter hand under betraktandet.

Bortsett från kortare utbildningar är i princip Tomas Ekström närmast ett självlärt unikum. En egen naturbegåvning ute i skogen. En sådan som konstcuratorerna för Venedig och Documenta letat efter, men givetvis inte hittar. Men han finns. Se och begrunda hans verk live på Sander.

Konstnären

Tomas Ekström, född 1959 i Linköping, bosatt utanför Björsäter, Åtvidaberg.

Utbildning: studier för Thomas Edetun samt tre år på Liljeholmens konstlinje 1998 – 2000.

Utställningen "Flygplansta’n" på Galler Sander pågår till 4 okt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Fällman