Bra start på en kul tradition

7 februari 2016 17:15

Egentligen var det nog bara en tidsfråga innan Linköping fick sin egen humorfestival. Med en så pass drivande kraft bakom humorn i staden som Ben Kersley så fanns det ingen annan slutsats. Ben har under flera år drivit ståuppklubben Lkpg Ha ha som varje månad fyllt Backstage. När det nu var dags att ta ett steg till med en egen humorfestival, blev det samtidigt en flytt till Frimurarehotellet.

Festivalen fick en riktigt bra inledning på fredagskvällen med Kristoffer Appelquist och Josefin Johansson. Den förstnämnde hade förhandsvisning av sin föreställning ”Kristoffer Appelquist är död”, som han kommer att turnera med under året. Det är ett uttalat så kallat work in progress-framträdande. Att döma av publikens reaktioner finns det dock inga tvivel om att hans besök på Sagateatern i Linköping 15 april har alla förutsättningar att bli en av vårens roligaste kvällar.

Det kan förstås verka något märkligt att betala för något ofärdigt, men samtidigt är det väldigt intressant att se och höra hur komikern har tänkt. Att Linköping Comedy Festivals andra huvudnamn, Al Pitcher, också kom med en work in progress-föreställning är talande för hur ståuppscenen har utvecklats – de båda var de första som sålde slut.

Efter huvudnamnen fanns ett antal intressanta namn. Inte minst Simon Gärdenfors med sin "En slapp timme". Han fick nyligen Stora Standuppriset och hans föreställning visade att det var klart välförtjänt. Han har en tillbakalutad stil som verkligen fungerar bra ihop med hans skämt som ofta drar åt det grövre hållet. Johannes Finnlaugsson är något mer traditionell, men inte desto mindre rolig. Hans show "Johannes Finnlaugsson löser Palmemordet" är bland det roligaste på hela festivalen.

Linköping Comedy Festival har fått till en bra bredd på utbudet. Från medelåldershumorn med "Motherfuckers" till det det mera vågade som Simon Gärdenfors och inte minst avslutningen med The Aristocrats.

Det fanns också plats för ett lokalt inslag i och med "Standup från Slätten" – en samling av komiker ifrån närområdet som verkligen inte gjorde bort sig.

Som helhet får det räknas som ett lyckat premiärår för Linköping Comedy Festival. Förvisso fick ett par akter ställas in på grund av bristande biljettförsäljning, men när det väl var dags kom publiken. Det var lite svårt att få någon helhetkänsla av festivalen – det kändes mer som separata delar. Men allt som allt finns det bra förutsättningar för att det här ska bli en riktigt bra tradition.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Homanen