Pernilla Wahlgren firar 40 år på scen med show

Efter i princip ett helt liv i ramp­ljuset är det dags att summera. Pernilla Wahlgren firar 40 år som artist och tar jubileumsshowen ut på turné. I vår kommer hon till Norrköping och i höst till Linköping.

13 december 2017 19:00

På julafton fyller Pernilla Wahlgren 50 år. I minst 40 av dem har hon varit verksam på scener, film och tv och allmängods som ”kändisbarn”. Nu är hon i full färd med att förbereda föreställning om sitt liv som artist och privatperson. En musik- och humorföreställning kallar hon det själv och den bär namnet ”Kort, glad och tacksam”, en medveten blinkning till den klassiska devisen "kåt, glad och tacksam" som bland andra Peter Dalle använde sig av i långfilmen "Ogifta par".

– Jag gillar titeln och har kommit på den själv, ­skrattar Pernilla Wahlgren.

– Namnet visar vad det handlar om. Det är så jag är. Showen är en resa genom mitt liv. Det är en humorföreställning och jag driver med mig själv och skojar en hel del om min familj. Jag tycker det är kul att vara lite självironisk och jag gillar att få folk att skratta.

Planerna på en show har funnits länge. Väldigt länge.

– Jag var faktiskt på väg att göra det redan när det var 30 år som artist men då föll det på flera saker.

Premiär blir det på Rival i Stockholm 1 februari. Showen kommer till Norrköping 25 februari och till Linköping 27 oktober.

Att rota i det förflutna är inte alltid enbart angenämt men Pernilla Wahlgren beskriver ändå, efter en stunds betänketid, arbetet som mestadels positivt.

– Visst blir det så att man börjar fundera en del men framförallt blir jag lite stolt att jag hunnit med så mycket. Det har självklart varit både höjdpunkter och sådant som kanske inte varit lika bra.

Vad är du mest nöjd respektive missnöjd med?

– Det är svårt att välja. Det är mycket som jag tycker är väldigt bra, som flera av musikalerna jag gjort som till exempel de två gångerna jag gjort ”Grease”. Melodifestivalerna gillar jag nästan alla. ”Picadilly Circus” eller ”Let your spirit fly” är ju svåra att bortse från.

– Sen kanske inte Swedish House Wives kan räknas som en artistisk höjdpunkt direkt, säger hon.

I tv rullar just nu realityserien ”Wahlgrens värld” där Pernilla och hela hennes familj öppnar dörren till sitt liv på ett till synes mycket ocensurerat sätt. Programmet har gett ny skjuts till hennes karriär.

– Det är säkert inte alla som skulle vilja gör det. Wahlgrens värld har betytt jättemycket för mig. Vi har alltid varit väldigt öppna och transparanta. Jag har inga problem med att visa att jag inte är världsbäst i matte och att allt inte är perfekt. Jag har fått en publik som gillar mig som mig själv och inte bara i en roll. Det är en fin känsla, säger Pernilla Wahlgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Pihlblad