Nu drar folkmusiken in

Linköpings folkmusikfestival laddar för sitt sista år i Kårhuset Kollektivet. Nästa år väntar ett nytt samarbete och en ny lokal.

5 oktober 2016 06:00

Antalet artister är lite färre, men i gengäld är de lite större. Ungefär så beskriver artistbokaren Sonia Braska årets version av Linköpings folkmusikfestival.

– Vi förbereder oss för flytten till Konsert & kongress nästa år. Därför har vi anpassat programmet efter hur vi har tänkt att det ska vara de kommande åren. Vi tar in större akter, men inte så många.

Varför ska ni inte vara kvar på Kollektivet?

– Lokalerna där har blivit för små. Vi vill ju växa och bli en stor festival och då är det tyvärr omöjligt att vara kvar. Från och med nästa år ingår vi partnerskap med Arenabolaget, säger Sonia Braska.

Tidigare har man även haft tillgång till puben Pitcher’s lokaler, som ligger i anslutning till Kollektivet, men så blir det inte i år vilket gör att antalet scener har minskats från fem till tre.

Sin vana trogen har festivalen i år även bokat in en dansföreställning. ”101 hattar att sparka ner innan jag dör” handlar om alla de roller en kvinna kan få prova innan hon hittar fram till sig själv. Hallingdansaren Silje Onstad Hålien gör föreställningen tillsammans med svenske musikern Anders Löfberg.

– Norge har en mer avancerad scenisk folkdans än Sverige just nu. Det finns flera norska danskompanier som ägnar sig åt det och producerar väldigt intressanta föreställningar, bland annat med livemusik på scenen, säger Sonia Braska.

Till de andra utländska besöken på festivalen hör skotska Kate Young som kommer med sitt ständigt föränderliga band Kate in the Kettle. Polska sjumannabandet Beltaine spelar keltisk folkmusik och gör sin första konsert på svensk mark.

– Beltaine har spelat väldigt mycket i England, USA och södra Europa, men aldrig tidigare i Norden så det ska bli väldigt spännande, säger Sonia Braska.

Av de svenska artisterna kan nämnas Triakel med sångerskan Emma Härdelin som kommer med visor från Hälsingland och Jämtland, nio kvinnor starka Sallyswag som blandar svensk folkmusik med reggae och rap, och vokalkvartetten Kraja från Umeå som fått fin kritik för sina fyra finstämda album.

– Kraja har utlovat överraskningar på scenen, men allt är väldigt hemligt. Inte ens jag vet vad som kommer att hända, säger Sonia Braska.

Festivalen

Pågår: 7–8 oktober.

Plats: Kårhuset Kollektivet, Linköping.

Artister (i urval)

Triakel: Namnkunnig trio med både folkvisor och psalmer på repertoaren.

Kraja: Stämningsfull sångkvartett från Umeå.

Beltaine: Polskt sjumannaband som gör sin första spelning i Norden.

Sallyswag: Svenskt niokvinnoband som blandar svensk folkmusik med reggae och rap.

”101 hattar att sparka ner innan jag dör”: Norsk dansföreställning om en kvinnas många roller.

Anders Löfberg och Pelle Björnlert: Spelar låtar rotade i småländsk och östgötsk mylla.

Kate in the Kettle: Skotska Kate Young blandar brittisk folkmusik med skandinaviska och indiska influenser.

Stormsteg: Stockholmstrio som med fiol och gitarr blandar tradition och förnyelse.

Erika & Cecilia: Utvecklar den uppländska folkmusiken med fiol och nyckelharpa.

Mer

Under fredagen anordnas Studentspelmanslags-VM.

Vid sidan av konserterna blir det också workshops.

Mer info: http://festival.folkmusik.nu

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!