NärCons skapare fick Nyponpriset

Sam Anlér blev uppringd en morgon för en dryg månad sedan: "Hej, det är Lasse Winnerbäck." Tänk er! Winnerbäck är en av Sams stora idoler. Men det skulle bli ännu bättre. Sam fick Winnerbäcks pris, Nyponpriset.

20 april 2018 21:00

– Att någon som jag verkligen har lyssnat extremt mycket på har sett mig och det jag har gjort – det är stort. Vilket erkännande! säger Sam Anlér som just har fått Mattias Frisks vackert snidade nypon ur Lars Winnerbäcks hand.

Sam är skaparen av NärCon i Linköping, Nordens största spel- och cosplayfestival med 10 000 besökare. Det trodde han knappast när han startade sitt första NärCon-konvent hemma i Örebro och gladdes åt 170 besökare. Och nu är målet 20 000 besökare.

– Fast egentligen har inte antalet besökare ett egenvärde. Det viktiga är att NärCon är en fristad för alla, en mötesplats för människor som är precis som man själv eller rakt motsatta och som man ändå känner gemenskap med.

– Målet är att NärCon-helgen ska bli den bästa på hela året.

Lars Winnerbäck har aldrig varit på NärCon och han kommer inte i år heller.

– Nej, tyvärr. Jag är på turné då, säger han. Men jag ska definitivt besöka festivalen så fort jag kan.

Vad skulle du vara utklädd till?

– Hm, jag vet inte. Något heltäckande, så ingen känner igen mig? Fast det blir kanske lite varmt.

Nyponpriset är ett ovanligt kulturpris eftersom det inte går till konstnärerna och utövarna, utan till dem som möjliggör kulturen, eldsjälarna som skapar förutsättningarna. Förutom konstverket får pristagaren 100 000 kronor.

– Inget sånt pris fanns när jag var ung, men eldsjälarna fanns, säger Lars Winnerbäck. Några av dem var väldigt viktiga för mig. De ordnade spelställen och replokaler och de slet hårt i motvind. Jag känner en stor tacksamhet mot dem och jag är glad att få visa den tacksamheten på ett konkret sätt.

Det är Lars Winnerbäck som har instiftat Nyponpriset men det är en hel styrelse som fattar beslut om vem som ska få det. Den består av Mattias Ahlén, Christel Valsinger, Emma Högström, Johan ­Hagesund och Johanna Sjöberg.

Vem kommer med förslagen och vem bestämmer mest?

– Vi är rätt samstämmiga och resonerar oss fram till pristagaren, säger Lars Winnerbäck. Det finns förstås en lång lista med kandidater och den fylls på kontinuerligt. Man kan inte söka priset, men förslag på pristagare är välkomna.

Det finns inget större pris, menar Sam Anlér.

– Jag tror inte ens att Nobelpriset skulle vara lika häftigt. För mig är det här det största.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa