I december 2008 lanserades ett unikt koncept i Sveriges Radio. Under en knapp veckas tid låstes programledarna Ehsan Noroozi, Henrik Torehammar och Kitty Jutbring in i en glasbur på Gustav Adolfs torg i Malmö, där de utan fast föda och dygnet runt spelade önskelåtar, träffade gäster och höll auktioner.
Sedan dess har SR:s, SVT:s och Radiohjälpens projekt Musikhjälpen blivit en modern klassiker. Fram till och med 2013 växlade man mellan Malmö och Göteborg men 2014 tog man steget och placerade glasburen i Uppsala. Och nu är det alltså dags för Linköping.
Denna vecka har både SR och SVT varit i Linköping för de första planeringsmötena där man träffat representanter för räddningstjänst, polis, cityhandel och andra berörda. Datum och plats är klara – 13-19 december på Stora torget – men annars återstår mycket. Varje år har haft ett tema, förra årets var "Hjälp oss att stoppa spridningen av HIV", men årets är inte bestämt än. Och programledarna presenteras först i november.
SVT-producenten Pär Nordahl är nöjd med valet av Linköping.
– Vi var nervösa när vi släppte taget om Malmö och Göteborg och tog det till Uppsala, säger han.
Steget från Sveriges fjärde till femte största stad kan tyckas litet och logiskt, men har analyserats noga.
– Det handlar både om hur stor befolkning det är och demografi. Vi har tittat på ett antal svenska städer och hittat de bästa förutsättningarna här, säger Pär Nordahl.
Studenterna är ett plus, antar jag. Vad söker ni mer?
– Det börjar ju med ett lämpligt torg. Placeringen i staden är jätteviktig. Vi behöver vara där folk är. Och vi vill få med alla studenter, både högskole- och gymnasiestudenter.
P3 har en uttalad ung målgrupp, men Pär Nordahl upplever att Musikhjälpen blivit en bred jultradition som lockar alla åldrar.
– I Uppsala fick vi besök av dagisgrupper på förmiddagarna.
Han hoppas på att besöket ska få hela Linköping på tårna.
– Det är ju stort. Sex dygn är lång tid, och sist hade vi 60-70 liveakter i glasburen. Det händer grejer hela tiden.
Lokalt finns kommunala Arenabolaget med på ett hörn. Just aktiviteterna på Stora torget är de minimalt inblandade i, men de har jobbat för att få hit Musikhjälpen och vill gärna vara med och bygga upp intresset inför besöket.
– Det här har stått högt upp på vår önskelista. Det är ett projekt som har så många nivåer och attraherar en målgrupp som vi inte är superduktiga på. Det alltid bra och namnkunniga artister, och att det går till en god sak är jätteviktigt, säger Arenabolagets Anders Thorén.
I Uppsala samlades över 34 miljoner kronor in till Radiohjälpen, vilket var rekord. Målet är att det ska slås i Linköping.